Apatinske ulice: Majora Tepića – gde je to?

Izvor: 025info.rs, 26.Okt.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinske ulice: Majora Tepića – gde je to?

Pre dvadesetak godina, mnogi nazivi ulica u Srbiji su promenjeni. Nazivi koji su imali veze sa bivšim ideologijama promenjeni su u neke tada vaskrsle srpske ličnosti. Tako je u Apatinu Boris Kidrič postao Miloš Obilić, Franc Rozman promenjen u Sveti Sava, a najvažniji – Maršal Tito - zaslužio je da umesto njega stoje svi srpski vladari.

Ipak, ulica koja je nosila ime po jednom prazniku u čast pomenutog maršala, >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << preživela je nešto duže – Ulica 25. maja.

25. maja u SFRJ obeležavao se Dan mladosti kada se u čast druga Tita održavala svečanosti i predavala mu se čuvena Štafeta mladosti koja bi prethodno obišla celu zemlju.

 Obeležavanja 25. maja u bivšoj Jugoslaviji

Ova apatinska ulica promenila je naziv dosta kasnije i poslednjih godina nosi naziv po majoru Milanu Tepiću, narodnom heroju Jugoslavije stradalom u ratu 1991. godine.

29.  septembra 1991. ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. Ovo delo mnogi su uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića iz Prvog srpskog ustanka.

Ova ulica nalazi se u bloku 8, izlazi jednim svojim krajem na Somborsku ulicu, kod semafora na ćošku sa Dimitrija Tucovića, zatim pravi krivine i na kraju se završava ćorsokakom. Kolima se možete vratiti samo odakle ste i došli, iz Somborske, ali peške možete pronaći put ka Beogradskoj i Domu za stare ili ka Ribarskoj ulici.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.