Štrajkači blokirali Poresku upravu

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači blokirali Poresku upravu

Kragujevac -- Radnici fabrike "Metal sistemi", koji već dve sedmice štrajkuju, legli su na pod kragujevačke Poreske uprave koja zbog toga danas nije radila.

Do radikalizacije štrajka je došlo pošto vlasnik "Metal sistema" Dragoljub Radulović nije ispunio obećanje da će u petak, 3. decembra isplatiti zaostale zarade.

Poreska uprava u Kragujevcu, u čijem holu su radnici danonoćno već dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje, zbog radnika koji leže na podu danas nije mogla da radi sa strankama, a štrajkači ne odustaju od ovog vida pritiska.

Nakon gotovo dva i po meseca štrajka i 14 dana provedenih u holu kragujevačke filijale Poreske uprave, radnici "Metal sistema" odlučili su da radikalizuju protest tako što će ležati na podu ove ustanove.

”80 radnika leži na podu i neće ustati dok se ne razrezreši kriza, odnosno dok se nadležno Ministarstvo ekonomije ne odredi prema načinu rešavanja problema" rekao je predsednik sindikata "Metal sistema" Miloš Tanasković.

On je naveo da su jutros zbog tog protesta vraćeni sa posla radnici Poreske uprave i izvinio se građanima zbog toga.

"Tražimo da se odvoji deo preduzeća za proizvodnju krupnih lanaca i oduzme od vlasnika na ime dugova prema Fondu za razvoj", rekao je Tanasković.

Radnici, koji su u štrajk stupili zbog šest neisplaćenih zarada, smatraju da će jedino radikalizacijom štrajka primorati državu da reši njihov problem.’

"Zarade nisu isplaćene, a mi smo i očekivali da vlasnik neće ispuniti obećanje", rekao je Tanasković.

Poreska uprava u Kragujevcu danas nije radila sa strankama. Direktorka filijale Olga Milojević rekla je da joj Pravilnikom nije dozvoljeno da daje izjave medijima, tako da nismo uspeli da saznamo zbog čega je radnicima u štrajku, posle 14 dana, zabranjeno korišćenje toaleta. I pored toga, oni tvrde da od protesta ne odustaju.

Osim šest zaostalih plata, zaposleni u kragujevačkoj lančari zahtevaju i da se taj deo preduzeća izdvoji iz ”Metal sistema", kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova proveri privatizaciju tog dela nekadašnje fabrike ”Filip Kljajić", ali i njegovo poslovanje u protekle tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.