Štrajk radnika čačanskog  Autoprevoza

Izvor: RTS, 28.Dec.2009, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika čačanskog "Autoprevoza"

Pregovori štrajkačkog odbora "Autoprevoza" i poslovodstva nisu uspeli. Čačak i sutra bez prevoza, saobraćaj na svim prigradskim i međugradskim linijama obustavljen. Radnici traže povećanje cene rada, toplog obroka i socijalni program.

Građani Čačka će i sutra ostati bez gradskog, prigradskog i međumesnog saobraćaja, pošto pregovori štrajkačkog odbora "Autoprevoza" sa poslovodstvom nisu uspeli. Radnici te kompanije od jutros drži u blokadi čačansku autobusku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanicu, tražeći povećanje plata.

Sa sednice Gradskog veća u Čačku upućen je hitan poziv radnicima "Autoprevoza" koji su stupili u štrajk i funkcionerima Saveza samostalnih sindikata radi dogovora o normalizaciji gradskog i prigradskog saobraćaja.

Predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović zatražio je da se ispoštuje ugovor o poveravanju gradskog i prigradskog saobraćaja "Autoprevozu" u kome se obavezalo to preduzeće da u slučaju štrajka obezbedi rad sa 70 odsto kapaciteta.

"Ukoliko ta obaveza ne bude ispunjena u roku od tri dana, gradska uprava će morati ovaj deo autobuskog saobraćaja da poveri nekom drugom prevozniku", izjavio je Negovanović.

Većinski vlasnik Autoprevoza iz Izraela pozvao je radnike da prekinu štrajk i najavio da će 15. januara njihovi predstavnici doći na dogovor o dugoročnom poslovanju. Gradska uprava Čačka je upozorila Autoprevoz da mora da obezbedi minimum procesa rada.

Saobraćaj na svim prigradskim i međugradskim linijama "Autoprevoza" obustavljen je jutros od pet časova. Radnici traže povećanje cene rada , toplog obroka i naknade za odlazak iz preduzeća po osnovu socijalnog programa.

"Mada je najveći deo vozača došao jutros na posao, nisu mogli da krenu na put zbog blokade autobuske stanice. Delimično se obavlja samo gradski saobraćaj, jer tu koristimo autobuse koji su jutros prispeli sa prigradskih linija iz okolnih naselja", izjavio je Andrija Stanić, generalni direktor "Autoprevoza".

Predsednik štrajkačkog odbora Radojica Todorović izjavio je da na redovne gradske, prigradske i međugradske linije sa autobuske stanice nije krenuo ni jedan autobus, niti će dok štrajk traje biti dozvoljeno da ulaze vozila drugih autoprevoznika.

Štrajkači traže da cena rada po času bude povećana sa 48,8 na 65 dinara, da se dnevno za topli obrok daje 150, umesto 84 dinara i da se naknada za ishranu, minuli rad i regres ne uračunavaju u minimalnu cenu rada.

Oni su predložili da se za otpremninu po socijalnom programu, najavljenom za oko stotinu radnika, daje 300 evra po godini staža.

Vlasnici tvrde da su plate redovne i u porastu 

Sadašnja primanja vozača kreću se od 17.000 do 22.000 dinara. Predstavnici većinskog vlasnika, izraelske kompanije "Kavim" predlagali su juče da cena rada bude 55 dinara, a da se za topli obrok dnevno izdvaja po 130 dinara.

Čačanski "Autoprevoz" je privatizovan u aprilu 2007. godine, kada je većinski vlasnik postao "Kavim" iz Tela Aviva za 4,2 miliona evra, uz obavezu da uloži još 1,2 miliona.

Generalni direktor "Autoprevoza" Stanić izjavio je da je novi vlasnik, pre određenog roka, investirao oko dva milina evra i nabavio 16 modernih autobusa. Od 513 zaposlenih, iz preduzeća su posle privatizacije otišla 132 radnika, ali je kasnije primljeno još 80, tako da je sada zapopslenih oko 350 ljudi.

"Tačno je da plate nisu velike, ali se redovno isplaćuju i protekle dve godine porasle su za oko 14 procenata. Redovno se izvršavaju i druge obaveze. Radi dalje racionalizacije rada i poslovanja, nameravamo da iduće godine socijalnim programom obuhvatimo oko stotinu sadašnjih radnika. Možda je to jedan od razloga za ovakav protest od koga niko neće imati koristi", rekao je Stanić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.