Čačak: Štrajk radnika Autoprevoza

Izvor: B92, 28.Dec.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Štrajk radnika Autoprevoza

Čačak -- Zbog štrajka Autoprevoza autobusi u Čačku ne saobraćaju. Gradonačelnik upozorava da će angažovati drugog prevoznika.

Štrajk u čačanskom Autoprevozu nastavlja se, pošto se predstavnici većinskog vlasnika i radnika nisu dogovorili nakon tri i po sata pregovora. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević, koji je apelovao na obe strane da se što pre dogovore, kako bi autobuski saobraćaj ponovo normalno funkcionisao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović rekao je da je ugovorom predviđeno da to preduzeće u slučaju štrajka obezbedi rad sa 70 odsto kapaciteta.

On je rekao da će, ukoliko ta obaveza u naredna tri dana ne bude ispunjena, uprava grada autobuski saobraćaj poveriti nekom drugom prevozniku.

Ispred autobuske stanice u Čačku okupilo se još više radnika, koji ne dozvoljavaju da autobusi budu izvezeni iz kruga preduzeća.

Kako je i najavljeno, prvog radnog dana poslednje nedelje u godini počeo je štrajk zaposlenih u čačanskom Autoprevozu.

Predsednik štrajkačkog odbora Radojica Todorović kaže da novi vlasnik nije poštovao kolektivni ugovor, koji je inače dobar.

Iako samo tridesetatak radnika onemogućava izlazak iz stanice i ulazak u nju, predsednik štrajkačkog odbora kaže da je iza njih preko 200 zaposlenih.

"Vozači koji su dobili naloge su morali da upale vozila i oni čekaju. Međutim, oni su uz nas, jer su i njima male plate, kao i svima drugima. Vozač prima od 17-22 000 dinara", objašnjava Todorović.

Generalni direktor Autoprevoza Andrija Stanić kaže da se već sedam dana kroz pregovore traži rešenje.

Stanić navodi i da nisu u štrajku vozači, već uglavnom radnici iz radionice, koje su podržali čelnici čačanskog samostalnog sindikata.

"Pregovori poslednjih sedam dana nisu uspeli, iz razloga što su ekonomski neizdrživi njihovi zahtevi, da bude 33 odsto povećanje plata. Prvo su tražili 200 odsto, pa 100 odsto, pa 33 odsto", ističe Stanić.

Predsednik Gradskog veća samostalnog sindikata Vladimir Avramović kaže da štrajkače podržavaju radnici iz još tri preduzeća, koji štrajkuju zbog loše privatizacije.

"Trenutno štrajkuje negde oko hiljadu radnika u Čačku, u proseku sedam-osam meseci. I na njih niko ne obraća pažnju. To je znak da država nije mislila o ovome. Prodavala je imovinu. Ko je god se pojavio, ona je to prodavala, a šta se posle dešava sa zaposlenima i imovinom, to više nikog ne interesuje u ovoj državi", dodaje Avramović.

A zbog štrajka prevoznika, žrtve su putnici, koji nisu na vreme upozoreni.

"Postoje ljudi koji imaju obaveze, imaju rezervacije za putovanje van Beograda i u inostranstvo. Vratili su mi kartu, njima ništa ne znači."

"Pa šta ću, čekam, ako šta izbije, izbije. Ako ne izbije, šta ću da radim? Ovo je sramota, nisu naglasili štrajkove ništa."

"Ja sam šofer isto, samo u transportu. Svaka im čast."

Inače, čačanski Autoprevoz 2007. godine kupila je izraelska kompanija Kavim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.