Izvor: Radio 021, 11.Jun.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilija Dević pet dana štrajkuje glađu

Bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević, koji je u petak priveden u Centralni zatvor jer se zbog bolesti nije pojavio na zakazanom ročištu u Višem sudu, već peti dan odbija hranu i lekove, izjavila je njegova ćerka Anđelka Dević.

Ona je podsetila da je sudu lekarski nalaz dostavljen pre ročišta koje je, inače, do sada više puta odlagano zbog nedolaska drugih učesnika u postupku, a oko godinu dana nije ni održavano zbog bolesti sudije.

Iako sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ročište još nije zakazano, Dević će do termina kada se ono utvrdi, za sada je izvesno 60 dana, provesti u zatvoru, jer je isto veće koje je sankciju odredilo, potvrdilo to rešenje.

"Sudu je bila dostupna čitava lepeza mera koje je pre zatvorske mogao da primeni ukoliko je trebalo da se obezbedi prisustvo na sledećem ročištu. Mogli su da ga obaveste kako će na sledeće suđenje biti priveden ili da mu ograniče kretanje, sa nanogicom ili bez, mogli su i da prihvate jemstvo, što je i ponuđeno još u četvrtak. Sud o tome nije ni raspravljao već je za 70-godišnjim čovekom koji ih je obavestio da je kod kuće bolestan i da prima terapiju, raspisao poternicu i naložio privođenje", objašnjava advokat Devića, Nikola Stanojević.

U Višem sudu tvrde da je "sve urađeno po zakonu, da je od 12 zakazanih ročišta Dević prisustvovao samo na četiri, što je sud ocenio kao izbegavanje i da je rešenje o pritvoru potvrđeno, a da je na osnovu medicinske dokumentacije koja je dostavljena nekoliko dana ranije, veštak smatrao da on može da prisustvuje suđenju".

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Danasu je rečeno da Dević od dolaska u Centralni zatvor, u petak popodne i tokom vikenda, nije prijavio štrajk glađu, ali su potvrdili da juče u podne nije uzeo hranu.

Dević vodi više krivičnih i parničnih postupaka protiv države i Grada Novog Sada, jer investicija u koju je uložio kapital nije proradila zato što gradske vlasti nisu ispunile svoj deo ugovorne obaveze, ali je i država protiv njega pokrenula krivični postupak sa tvrdnjom da je oštetio svoju firmu.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.