Ilija Dević četvrti dan štrajkuje glađu u pritvoru

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilija Dević četvrti dan štrajkuje glađu u pritvoru

Investitor u Auto-transportno preduzeće Vojvodina (ATP Vojvodina) Ilija Dević, četvrti dan štrajkuje glađu u pritvoru u Beogradu, nakon što je uhapšen u petak, jer nije došao na ročište u Viši sud u Beogradu.

Kako je za Betu rekla članca UO ATP Vojvodina Anđelka Dević, koja je i ćerka Iije Devića, on četvrti dan ništa ne jede, ali pije vodu i "zdravlje mu je veoma narušeno".

Viši sud u Beogradu objavio je 5. juna na svom portalu da je izdao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nalog za privođenje Devića, jer se nije pojavio na ročištu koje je trebalo da bude održano krajem prošle nedelje, iako je dostavio dokumentaciju da je bolestan i da zbog toga nije pristupio sudu.

Anđelka Dević je za Betu rekla da je jutros bila u Višem sudu, kod postupajuće sudije Slavice Nikolić i da je tamo doživela neprijatnosti.

"Ovo je sud svih građana, ovo je jako ružno ponašanje. Nije normalno da se zbog nedolaska na ročište iz zdravstvenih razloga raspisuje poternica za Ilijom Devićem. Političarima u Srbiji, pa ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ne može se ni poziv za suđenje uručiti, pa niko od njih nije završio u pritvoru niti na potrenici", rekla je Dević.

Ona je dodala da će Ilija Dević nastaviti štrajk glađu do daljnjeg i upozorila da se zatvorsko osoblje uopšte ne interesuje za to što Dević već danima odbija da jede.

"Njegovo zdravlje je ozbiljno narušeno", upozorila je Dević, i rekla da on već neko vreme ima zdravstvenih problema koji su se intenzivirali nakon što je počeo slučaj ATP Vojvodine.

Dodala je da je u subotu, 8. juna održano i saslušanje na kojem je Iliji Deviću potvrđen pritvor od 60 dana, nakon čega je Devićev advokat Nikola Stanojević podneo i žalbu na to rešenje.

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP "Vojvodina" nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP "Vojvodinu" je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike. Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice, i iako je taj objekat završen, grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako počinili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.