Večiti derbi
Večiti derbi

Večiti derbi poznat kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji.
Rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške, odbojkaške i rukometne sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji sa 49,2 odsto stanovništva koji navijaju za Crvenu zvezdu i 31,2 odsto navijača Partizana, ova dva kluba su takođe i najpopularnija u Crnoj Gori. Imaju navijače i pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije kao i u zapadnim zemljama, a ovi navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama. Partizanove boje su crna i bela, dok su boje Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek bilo željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama kao i velike količine nasilja, drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama.
Derbi koji je igran 11. maja 2005. godine u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore je posetilo 8.000 gledalaca što je najmanje u istoriji, a najveća posećenost je bila oko 108.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde. Prvi zvaničan duel između Crvene zvezde i Partizana smatra se onaj koji je odigran 5. januara 1947. godine u prvenstvu stare Jugoslavije. Prvi duel komšija sa Topčiderskog brda bio je prijateljski i odigran je na Uskrs 21. aprila 1946. godine na starom igralištu BSK, gde je kasnije izgrađen Partizanov stadion.
U tom meču slavili su crno beli sa 2:0 i to golovima Mihajlovića i Rupnika, a interesantno je da su igrači Partizana na tom meču igrali u belim dresovima, dok su crveno beli nosili tamnu opremu.

Spisak fudbalera koji su igrali prvi istorijski duel su: Brozović, Šoštarić, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević, Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Stanković, Palfi, Mihailović, Lovrić i Ćirić.

Prvi večiti derbi je fudbalska utakmica odigrana na stadionu Centralni dom Jugoslovenske Armije u Beogradu 5. januara 1947. godine između Crvene zvezde i Partizana.
Pre toga su odigrali i jednu prijateljsku utakmicu 21. aprila 1946. godine u kojoj je Partizan slavio sa dva prema nula. Pre ove utakmice Partizan je zauzimao prvo mesto na tabeli sa dvadeset osvojenih bodova iz deset odigranih utakmica, a na drugom i trećem mestu nalazili su se zagrebački Dinamo i splitski Hajduk, koji su sakupili po 18 bodova. Crvena zvezda je u tom trenutku bila četvrta sa 14 bodova, i koja je kao i Partizan imala dve utakmice manje.

Tog dana u Beogradu je bila velika hladnoća, čitavog dana je padao sneg a temperatura vazduha je bila na minus 19 stepeni. Na stadionu je bilo oko 4.000 navijača. Te sezone je Partizan osvojio titulu, uz samo jedan pretrpljeni poraz, i to baš na ovom meču a Crvena zvezda je prvenstvo završila kao trećeplasirana. Prvi fudbalski derbi je odigran 21. aprila 1946. godine i bio je prijateljskog karaktera, a pobedu je odneo Partizan. Dok je zvanično prvi rivalski meč i utakmica između ova dva kluba odigran 5. januara 1947. godine trijumfom gostujuće Crvene zvezde.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Partizan i Zvezda nisu mogli da čuju goru vest: Prebogati klub kupuje dugoročnu licencu Evrolige?!

Uprava košarkaškog kluba Monaka hoće da kupi dugoročnu licencu Evrolige, objavio je pouzdani košaraški sajt “Basketnjuz”. Iako se konkretni iznos, za sada, ne navodi,...

Izvor: Sportal.rs, 26.Apr.2024, 14:08

Detaljnije >>

MILOJEVIĆ PODVUKAO CRTU: Jedni od NAJBOLJIH će napustiti Zvezdu! Evo ko stiže na Marakanu

MILOJEVIĆ PODVUKAO CRTU: Jedni od NAJBOLJIH će napustiti Zvezdu! Evo ko stiže na "Marakanu"

Beogradska Crvena zvezda veoma je blizu da osvoji novu duplu krunu. U prvenstvu su uspeli da se "odlepe" na plus 10 u odnosu...

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024, 13:13

Detaljnije >>

PROBLEM ZA ZVEZDU: Hvang ima dve ozbiljne ponude, teško da će ostati na Marakani!

Cilj je zadržati Hvanga, ali neće biti lako In Beom Hvang, ključni fudbaler Crvene zvezde, privukao je pažnju kako evropske, tako i srpske publike svojim izvanrednim performansama u utakmicama najvećeg intenziteta. Njegove impresivne brojke u derbijima protiv Partizana,...

Izvor: HotSport.rs, 26.Apr.2024, 13:11

Detaljnije >>

PROTEST ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Partizan čeka ozbiljna kazna, ni Zvezda nije pošteđena

''PROTEST'' ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Partizan čeka ozbiljna kazna, ni Zvezda nije pošteđena

Najavljivali su iz Partizana da će iskazati revolt i protest nezadovoljni suđenjem na prethodnom derbiju,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024, 12:38

Detaljnije >>

Saznajemo! Zvezda pravi tektonske promene tima: Na pomolu veliki odlasci, a dolaze ogromna pojačanja!

Crvena zvezda je veoma blizu da osvoji novu duplu krunu. U prvenstvu su uspeli da se "odlepe" na plus 10 u odnosu na Partizan, igraće finale Kupa Srbije i zbog toga su na dobrom putu da...

Izvor: Sportal.rs, 26.Apr.2024, 12:27

Detaljnije >>

Meč odluke u borbi za titulu: Crvena zvezda i Partizan rešavaju sve u majstorici

Čitava sezona staje u ovu jednu utakmicu. Odbojkaši Crvene zvezde i Partizana sastaće se u petak u 19 časova u odlučujućem meču finala Superlige Srbije.

Izvor: Sportal.rs, 26.Apr.2024, 11:29

Detaljnije >>

Nastavlja se Superliga Srbije: Vojvodina dočekuje Zvezdu, Partizan igra sa TSC

Utakmicama 32. kola nastavlja se takmičenje u fudbalskoj Superligi Srbije - Crvena zvezda će gostovati Vojvodini, dok će Partizan dočekati TSC.

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2024, 09:52

Detaljnije >>