Crvena Zvezda
Crvena Zvezda

Crvena zvezda je nastala 1945. godine kada je grupa omladinaca iz Ujedinjenog saveza Antifašističke omladine Srbije rešila da u februaru organizuje Omladinsko fiskulturno društvo. Mesec dana kasnije je ono preraslo u Crvenu zvezdu a u istom danu kada su mu dali ime potpredsednici Sportskog društva Zoran Žujović i Slobodan Ćosić. Zvezda je na svom premijernom meču pobedila Prvi bataljon druge brigade KNOJ a sa 3:0.

Standardnu postavu prve ekipe Crvene zvezde činili su igrači predratnih beogradskih klubova BSK i SK Jugoslavije na čijem stadionu Avala je Zvezda igrala svoje utakmice. 1963. godine odigran je prvi meč na novoizgrađenoj Marakani, koja je sa kapacitetom od čak 110.000 mesta bila najveći stadion u ovom delu Evrope. Na osvajanje trofeja navijači crveno belih nisu dugo čekali, pobeda nad Partizanom donela je Zvezdi prvi Kup 1948, a novi trijumf nad večitim rivalom prvu titulu državnog prvaka tri godine kasnije.

Zvezda je do danas 25 trijumfovala u prvenstvu i 23 puta u kupu po čemu je pored Partizana najbolji klub u Srbiji. Sa deset duplih kruna i značajnim uspesima na međunarodnoj sceni crveno beli su najuspešnija ekipa na prostorima bivše Jugoslavije. Zvezda je dva puta osvajala Srednjeevropski kup 1958 i 1968, igrala je u finalu Kupa UEFA 1979, da bi čuvene 1991. godine postala prvak Evrope i sveta. Brojni asovi nosili su dres crveno belih od Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, preko Dragana Džajića, sve do sadašnjeg selektora Vladimira Petrovića Pižona i Dragana Stojkovića Piksija. Ipak generacija iz sezone 1990/1991 nadvisila je svoje prethodnike. Prosinečki, Savićević, Jugović, Belodedić, Pančev i ostali ostvarili su niz pobeda u elitnom nadmetanju iz kog je kasnije proizašla Liga šampiona. Čuveni dvomeč sa Bajernom u polufinalu, pa trijumf nad Olimpikom iz Marseja 0:0 penalima 5:3 u Bariju za osvajanje titule evropskog prvaka svrstali su Crvenu zvezdu među besmrtne. Navijači Crvene zvezde zovu se Delije koji su sudeći prema posetama domaćih utakmica u poslednjih par godina ubedljivo najverniji svome klubu, jer su najbrojniji na tribinama.

Navijači Crvene zvezde od 1989. godine sebe nazivaju Delijama. Delije su poslednja navijačka grupa osnovana u velikoj četvorci SFRJ pre njih su nastali Hajdukova Torcida 1950, Partizanovi Grobari 1970, Dinamovi BBB 1986. Naravno Crvena zvezda je imala svoje simpatizere na severnoj tribini i pre formiranja Delija 1989. godine. Do tada su bili poznati pod navijačkim imenom Cigani. Pravi i iskreni navijači Zvezde i danas se na severu ne libe toga da zapevaju čuvenu kovanicu koja je mnogo starija od osnivanja Delija a koja glasi Najjači smo najjači, mi smo cigani. Delije su osnovane 1989. godine a čovek koji se smatra za osnivača Delija i jedan od prvih vođa istih, bio je pokojni Željko Ražnatović Arkan. Nekada komandant paravojnih snaga u ratu u BiH, vlasnik FK Obilić, suprug estradne umetnice Svetlane Cece Ražnatović. Najveći broj titula Crvena zvezda je osvojila za vreme vlasti KPJ i života Josipa Broza Tita. Od osnivanja 1945. godine do smrti Josipa Broza 1980. godine FK Crvena zvezda je bila najtrofejniji tim u tadašnjoj SFRJ. U tom periodu Zvezda je osvojila 13 titula, gradski rival Partizan 8.

Međutim od kada je Josip Broz preminuo komšijski tim Partizana preuzima dominaciju po broju domaćih titula zaključno sa ovom sezonom Partizan je od 1980. godine osvojio 13 a Crvena zvezda 12 titula.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

ZVEZDA NEĆE DA ODUSTANE: Šampion Srbije krenuo u poteru za igračem koga je hteo još zimus!

Zvezda definitivno želi da ga angažuje Nakon neuspešnih pregovora zimus, Crvena zvezda ne odustaje od svoje namere da dovede korejskog reprezentativca Seola Jong Vua na bekovsku poziciju. Iako transfer nije realizovan prethodne sezone zbog odluke trenera Ulsana Hjong...

Izvor: HotSport.rs, 26.Apr.2024, 17:12

Detaljnije >>

Zvezda godinu dana bez direktora i 15 mečeva bez trenera

Zvezda godinu dana bez direktora i 15 mečeva bez trenera

Ognjen Kajganić, sportski direktor RK Crvena zvezda, suspendovan je na godinu dana, pošto je na utakmici između Dubočice i crveno-belih sugerisao svom timu da napusti teren.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024, 16:42

Detaljnije >>

Bandović: Ekipa zaslužuje veliku podršku, pred punim stadionom da konačno pobedimo Zvezdu

Trener Vojvodine Božidar Bandović smatra da njegova ekipa zaslužuje podršku i veruje da će u nedelju biti ispunjen stadion u derbiju protiv Crvene zvezde.

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2024, 16:09

Detaljnije >>

ZVEZDA TRAŽI PUT DO LIGE ŠAMPIONA: Crveno-beli će verovatno za dlaku ostati bez direktnog plasmana u elitu! (FOTO)

Zvezda zbog jednog kluba mora u kvalifikacije Crvena zvezda će kako sada stoje stvari gotovo sigurno osvojiti titulu prvaka Srbije, pošto šest kola do kraja ima 10 bodova više u odnosu na drugoplasirani Partizan. Pošto smo utvrdili da je baš domen teorije...

Izvor: HotSport.rs, 26.Apr.2024, 15:56

Detaljnije >>

Besplatno na Zvezda – Mega, a evo gde se crveno-beli pripremaju za polufinale ABA lige

Besplatno na Zvezda – Mega, a evo gde se crveno-beli pripremaju za polufinale ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet dočekaće narednog petka (3. maj) Megu u prvoj utakmici polufinala ABA lige.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024, 15:49

Detaljnije >>

Bandović: Ekipa zaslužuje podršku, pred punim stadionom da pobedimo Zvezdu

Bandović: Ekipa zaslužuje podršku, pred punim stadionom da pobedimo Zvezdu

Trener Vojvodine Božidar Bandović rekao je danas da smatra da njegova ekipa zaslužuje veliku podršku navijača i veruje da je moguće pred punim stadionom "Karađorđe" u nedelju pobediti Crvenu zvezdu.. Fudbaleri "stare dame" u nedelju od 17 i 30 dočekuju šestostruke uzastopne šampione Srbije, a Bandović veruje u još jednu dobru partiju svojih igrača. "Želim prvo još jednom da čestitam igračima na plasmanu u finale Kupa Srbije, kao i mom stručnom štabu,...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2024, 15:09

Detaljnije >>

Pre 50 godina RK Hercegovina iz Sečnja bio u polufinalu Kupa Jugoslavije

Pre 50 godina RK "Hercegovina" iz Sečnja bio u polufinalu Kupa Jugoslavije

Pre 50 godina, Rukometni klub "Hercegovina" iz Sečnja našao se u polufinalu Kupa Jugoslavije. Ovaj sportski rezultat i dan danas je nenadmašen u ovoj maloj banatskoj opštini, a u čast jubileju održan je skup nekadašnjih saigrača.. Pre pedeset godina, Rukometni Klub "Hercegovina" iz Sečnja igrao je polufinalnu utakmicu protiv Crvene Zvezde u Beogradu. Malo mesto od svega 3.000 stanovnika, u tadašnjoj Jugoslaviji koja je brojila populaciju od 20 miliona, iznedrilo je brojna...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2024, 15:09

Detaljnije >>