Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Tadić: Sadašnja vlast u pregovorima Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je njegova kosovska politika bila politika kompromisa koja je podrazumeval da uvažimo drugu stranu.

Izvor: Radio 021, 28.Mar.2024, 10:28

Detaljnije >>

Tadić: Vlast u pregovorima o Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je njegova kosovska politika bila politika kompromisa koji je podrazumevao da uvažimo...

Izvor: Danas, 28.Mar.2024, 10:09

Detaljnije >>

BIO JEDAN OD LIDERA "OTPORA", LEGIJA GA TUŽIO ZA KLEVETU" Ko je Slobodan Homen, jedan od osumnjičenih za krađu 43.000 komada državnog ordenja

Slobodan Homen (52), jedan od desetoro osumnjičenih za pljačku 43.000 komada državnog ordenja u Palati "Srbija", bivši je državni sekretar Ministarstva pravde i advokat koji je dugo bio i narodni poslanik...

Izvor: Blic, 15.Mar.2024, 17:58

Detaljnije >>

Boris Tadić u Bakuu uputio jaku poruku o Putinu i nuklearnoj bombi

Boris Tadić u Bakuu uputio jaku poruku o Putinu i nuklearnoj bombi

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, učestvovao je na međunarodnom forumu u Bakuu (Azerbejdžan), gde je u izjavi...

Izvor: Danas, 14.Mar.2024, 16:27

Detaljnije >>

Tadić o Đilasovom predlogu: SDS spreman za razgovore

Boris Tadić kaže da je SDS spreman da odmah pristupi razgovorima i daljim koracima u vezi sa predlogom...

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2024, 22:53

Detaljnije >>

Tadić o Đilasovom predlogu za beogradske izbore: SDS spreman da odmah pristupi razgovorima

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je večeras da je ta stranka spremna da odmah pristupi razgovorima i daljim koracima u vezi...

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2024

Detaljnije >>

Dvostruki aršini: Opoziciji smeta kada Vučić kaže Pobedićemo ih, a Tadića zaboravili VIDEO

Dvostruki aršini: Opoziciji smeta kada Vučić kaže "Pobedićemo ih", a Tadića "zaboravili" VIDEO

Maji Stojanović, direktorki Građanskih inicijativa, organizacije koja stoji iza ProGlasa, smeta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Borisa Tadića ne pominje.. Naime, ona je rekla:. "Mi se sećamo Vučićevih izjava "pobedićemo ih", što je skandalozno da predsednik jedne zemlje priča "pobedićemo ih" unutar te zemlje! Znači, mi imamo ozbiljno stvaranje tog jednog gepa i razlaza kog ova vlast pravi među građanima i stvarno je upitno na koji način može predsednik...

Izvor: B92, 03.Mar.2024

Detaljnije >>