ADSL
ADSL

Asimetrična digitalna pretplatnička linija ili ADSL je asimetrična u smislu brzine prenosa podataka, to znači mogućnost bržeg prenosa podataka ka korisniku nego što je to prenos podataka od korisnika ka mreži.

Prenos se vrši po telefonskoj bakarnoj parici pretplatnika. Upravo ovo čini najzanimljivijom Adsl brzinom i šansom za privatne i poslovne prilike i korisnike.
Asimetričnost znači mogućnost mnogo bržeg prenosa podataka u davnloadu odnosno prenosu podataka od mreže ka korisniku nego što je to uploud odnosno u odašiljanju podataka od korisnika ka mreži.

Većina najzanimljivijih aplikacija za korisnike na mreži su asimetrične gde puno više informacija korisnik uzima s mreže nego što ih u nju šalje. Ta asimetričnost čini Adsl idealnim za ove aplikacije. Adsl je asimetrična varijanta DSL tehnologije kod koje su brzine dodavanja i aplauda značajno manje od brzine davnlouda. Razlog je podela samog visokofrekventnog opsega, tako kod Adsl sistema se koristi opseg od 25.875 khz do 138 khz, dok se za davnload koristi značajno širi opseg i to od 138 khz do 1104 khz. Potrebno je napomenuti da su ovi opsezi van modulacije telefonskog signala, tako da se na istoj liniji preko koje se vodi telefonski razgovor može umetnuti Dsl signal koji neće smetati već uspostavljenoj telefonskoj vezi. Praktično je omogućeno da telefonski kanal i kanal za ADSL istovremeno egzistiraju na telefonskoj parici. Adsl varijanta Dsl tehnologije je najpogodnija za pojedinačne korisnike koji se preko ove tehnologije povezuju na Internet servis provajdera od kuće, ili za manje firme. Razlog za ovo su i potrebe korisnika.

Većina korisnika ima potrebu da informacije i podatke sa interneta davnloaduje ka sebi. Ovo se pokazuje na primeru otvaranja jedne veb stranice. Korisnik u svom veb pretraživaču unese adresu strane koju želi da poseti. Ovaj zahtev koji nema ni kilobajt već se meri u bajtovima od korisnika se prenosi putem Dsl do provajdera. Zahtevana veb strana preko provajdera i Adsl dolazi do korisnika. Strana sa slikama je reda veličine od par desetina kilobajta do par megabajta. Zaključak je da za par uzetih kilobajta korisnik dobija par stotina kilobajta podataka. Drugi primer je gledanje televizije preko interneta i slušanje radija. Dsl modem ruter se priključuje na drugi izlaz razdvajača i omogućuje protok podataka sa korisničkog računara na Dsl liniju. Dsl terminalni uređaj koji se spaja na računar i Dsl liniju služi za prenos podataka.
Dsl terminali se proizvode uglavnom u dve verzije, računar se spaja preko USB i preko mrežne kartice.

Adsl se ne može i nije upotrebljiv za korisnike koji imaju svoje servere. Razlog je taj da su potrebe za prenosom obrnute. Korisnici koji poseduju server imaju potrebe da veliku količinu podataka šalju onima koji im pristupaju sa interneta. Problem sa adsl mrežom nastaje i kada je lokalna mreža povezana preko adsl na internet i preko voipa. Voip je simetričan servis koji za nesmetani razgovor zahteva oko 30 kbps od korisnika, i isto toliko prema korisniku.

Bez obzira na neke nedostatke, ADSL je tehnologija koja je sve više zastupljena i baš iz tog razloga zadovoljava sve veće potrebe korisnika. Adsl u Srbiji odlično radi i omogućava ljudima brzu internet vezu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

HITNO, HITNO, HITNO Maloj Minji potrebna pomoć do 1. marta

Dvogodišnja Minja boluje od retke ADSL deficijencije za koju ne postoji lek. Jedina šansa dolazi u vidu genske terapije, a za čiji se razvoj mora uplatiti rata najkasnije do 1.marta.

Izvor: Blic, 21.Feb.2024, 16:38

Detaljnije >>

Zarad novčanih interesa internet kompanije ne staju na stranu zaštite korisnika

Zarad novčanih interesa internet kompanije ne staju na stranu zaštite korisnika

S raširenosti interneta došle su  neke nove generacije čija su zanimanja jutjuberi, influenseri, od kojih se lijepo živi. Popularnost u virtualonom svijetu mjeri se prema tome koliko imate pratilaca, lajkova, komentara. –Ako govorimo o generacijama koje su odrastale 2000-tih godina tada je bio ADSL koja nije dopuštala toliku slobodu, plaćalo se prema megabajtima I sve ostalo. S dolaskom raširenog korištenja interneta taj pristup dobili su svi, od najmanjih do najvećih. Svi su dobili mogućnost...

Izvor: SandzakPress.net, 16.Dec.2021, 16:44

Detaljnije >>

SBB iskustva

SBB iskustva

Nakon što se MTS nije udostojio 2 meseca da mi uvede fiksnu liniju za ADSL internet, morao sam da izaberem SBB jer mi je to bila jedina druga (koliko-toliko) normalna opcija. U ovom...

Izvor: SaznajNovo.com, 02.Nov.2019, 12:01

Detaljnije >>

SBB: Moguć prekid signala u Novom Sadu u subotu od 10 do 14 sati

Kablovski operater SBB saopštio je da u njihovoj mreži, danas, 31. avgusta, može doći do prekida signala u Novom Sadu zbog najavljenih radova Telekoma.. Kako je saopšteno, do prekida može da dođe od 10 do 14 časova. Navodi se da može doći do prekida servisa D3i i EON van SBB mreže, za sve korisnike...

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2019, 07:58

Detaljnije >>

ADSL ili optički internet – prednosti i razlike

Ako ne želite kablovski internet u Srbiji, možete birati izmedju još dva tipa, optičkog i ADSL interneta. Optički internet polako postaje najbolji izbor zbog velike brzine i sve veće dostupnosti. Doduše, mreža optičkog interneta ne doseže do nekih mesta sa manjim brojem stanovnika te je u tom slučaju jedina opcija ADSL. U daljem tekstu ćemo opisati oba tipa interneta i navesti osnovne razlike između njih, što će vam, nadamo se, pomoći da izaberete odgovarajući.

Izvor: Soko-zabava.info, 28.Avg.2019, 12:38

Detaljnije >>

ADSL internet: 3 osnovne činjenice koje vam mogu pomoći u izboru ove vrste interne

Iako se tehnologija razvija neverovatnom brzinom, vrlo često mnogi od nas nisu u mogućnosti da sve to isprate i priušte sebi najnovije izume. Pritom, ne govorimo samo o finansijskoj situaciji, već i drugim uslovima koji nas ograničavaju da koristimo najsavremeniju tehnologiju. Uzmimo primer interneta, o kojem ćemo i govoriti u ovom tekstu. Elem, neko...

Izvor: 025info.rs, 10.Apr.2019, 09:47

Detaljnije >>

Prednosti ADSL interneta

Prednosti ADSL interneta

Ukoliko razmišljate o tome koji internet bi najbolje bilo da uvedete, onda bi vaš prvi korak trebalo da bude informisanje o različitim vrstama interneta, a zatim i o ponudi različitih internet provajdera. Na taj način ćete najlakše izabrati najbolju opciju tj. opciju koja nabolje odgovara vašim potrebama. Ne postoji generalno najbolja opcija za sve, već je najbolja ona koja je u skladu sa vašim potrebama i vašim budžetom tj. ona koja vam pruža najviše za novac koji ste spremni da uložite....

Izvor: Objava, 25.Mar.2019, 12:36

Detaljnije >>