Ko ima bolji displej: iPhone 5 ili Galaxy S3?

Izvor: Dzungla.org, 26.Sep.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ima bolji displej: iPhone 5 ili Galaxy S3?

Na netu je more nezvaničnih testova, ali našli smo jedan zvaničan, specijalizovan, koji je uporedio displeje dva najljuća konkurenta.

Veb sajt DisplayMate specijalizovan je za testiranje displeja mobilnih i svih drugih uređaja, koja vrši posebnim alatima i softverom i na taj način obezbeđuje pouzdane i precizne podatke.
Ovog puta Samsung Galaxy S3 displej upoređen je sa displejima dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << iPhone telefona, iPhone 4 i iPhone 5 modelima. Samsung Galaxy S3 ima Super AMOLED HD displej dijagonale 4.8 inča, dok iPhone 4 ima IPS TFT displej dijagonale 3.5 inča, a iPhone 5 IPS TFT displej dijagonale 4 inča.
Istraživanja obuhvataju merenje potrošnje energije displeja i njegov uticaj na trajanje baterije, osvetljenost displeja, boje i njihovu reprodukciju uključujući zasićenost boja, kontrast, refleksiju, uglove čitljivosti i vidljivosti, kao i mnoge druge pojedinosti.
Nakon izvršenih ispitivanja ekipa DisplayMate sajta konstatovala je da je displej modela iPhone 5 jedan od najboljih koji su ikada videli, ali da i dalje ima dosta mesta za poboljšanja. U poređenju sa prethodnikom, iPhone 4 smartfonom, iPhone 5 displej ima manji nivo refleksije, precizniji i zasićeniji prikaz boja, kao i bolji kontrast.
Ali šta je sa glavnim konkurentom – Samsungom Galaxy S3?
  U poređenju sa Samungovim vodećim modelom iPhone 5 prikazuje precizniju i čistiju, odnosno jasniju sliku. Ovo je zasluga IPS LCD tehnologije upotrebljene na tom smartfonu, jer OLED matrica sa Samsunga Galaxy S3 nije toliko napredna. IPS LCD tehnologija već je dugo na tržištu i vidno je razvijenija od OLED tehnologije, koja je još uvek relativno nova i očekuju je dodatna fina podešavanja i dalje usavršavanje.
Po pitanju osvetljenosti displeja Galaxy S3 je tačno na pola od onoga što iPhone 5 može, zbog OLED-ove štedljivosti po pitanju potrošnje energije baterije. To, ipak teorijski rezultira dužim trajanjem baterije na Galaxyju S3, ali kako on ima displej za gotovo inč veći od iPhonea 5, na kraju dođu na isti nivo potrošnje energije.
Kada izađete napolje iPhone 5 će prikazati bolju sliku na direktnoj svetlosti, jer LCD IPS ima bolju refleksiju, reprodukciju boja i bolji kontrast.
Po pitanju kvaliteta prikaza boja i njihovog zasićenja, opet je pobedio iPhone 5, samo zbog toga što Samsung Galaxy S3 prikazuje jarkije, neprirodno zasićene boje, pa su slike na njegovom displeju neverodostojnog kolorita kada se uporede sa posmatranim originalom.
Na kraju treba dodati i to da su ovo laboratorijski testovi, koji nemaju veze sa subjektivnim osećajem svakog korisnika ponaosob. Neko više voli blede slike i slabije kolore, a neko jarke, snažne boje. Subjektivni doživljaj boja prema svakom korisniku odrediće stvarnog pobednika, pa zato kada budete imali priliku – uporedite ih i sami, za svaki slučaj.
(Izvor: Mondo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.