Osuđena druga grupa vehabija

Izvor: B92, 08.Sep.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena druga grupa vehabija

Beograd -- U Specijalnom sudu osuđena je i druga grupa vehabija - Adis Murić i Bajram Aslani osuđeni su na po 8, Nedžad Bulić na 7, a Enes Mujanović na 4 godine zatvora.

Sudsko veće posebnog odeljenja okružnog suda u Beogradu posle osmomesečnog suđenja izreklo je presudu četvorici vehabija. Oni su osuđeni zbog udruživanja protivustavne delatnosti i terorizma, a jedna akcija koja se navodi u optužnici je planirani napad na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fudbalski stadion u Novom Pazaru. Inače, Bulić i Aslani su u bekstvu i njima se sudilo u odsustvu.

Obrazlažući presudu, sudija Milan Ranić je naveo da je ta grupa u drugoj polovini 2007. godine stvorila zločinačko udruženje u cilju vršenja terorističkih akata u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a u nameri stvaranja straha kod građana i sticanja verske moći.

On je rekao da je tokom dokaznog postupka utvrđeno da su optuženi počinili dela za koja se terete, kao i da su tokom suđenja izjavljivali da ne priznaju ovaj sud.

Ranić je kazao da su optuženi za ostvarenje tih ciljeva pribavili veće količine oružja i municije, koju su skrivali na različitim lokacijama.

Grupa je planirala, kako je rekao sudija, i napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su obezbeđivali fudbalske utakmice u Novom Pazaru.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala saopštilo je da će odluku o žalbi na prvostepenu presudu, kojom je četvoro vehabija danas osuđeno na ukupno 27 godina zatvora, doneti nakon prijem pismenog otpravka presude.

Branioci optuženih najavili su da će na uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Inače, ovo je druga presuda ekstremnim vehabijama, pošto je da podsetimo, 12-člana grupa, uhapšena na planini Ninaj 2007. godine, nedavno osuđena na višegodišnje zatvorske kazne.

Detalji optužnice

Podsetimo, ova grupa je, prema optužnici, iz inostranstva nabavila velike količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava i planirala je likvidacije policajaca u Novom Pazaru.

Adis Murić, Nedžad Bulić i Enes Mujanović iz Novog Pazara, i Bajram Aslanij iz Kosovske Mitrovice optuženi su za udruživanje od maja do septembra 2007. godine radi, kako se navodi u optužnici, sticanja verske i političke moći.

Tužalaštvo je navelo da je grupa planirala podmetanje eksploziva na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru i ubistva policajaca koji su obezbeđivali utakmicu.

U završnoj reči, tužilaštvo je zatražilo oštre kazne, uz konstataciju da je Srbija u poslednjih petnaestak godina izložena terorističkom delovanju.

"Ne priznaju državu"

Suđenje četvorici vehabija u javnosti nije bilo zapaženo kao proces protiv 12-člane grupe, čiji su pripadnici osuđeni su u julu ove godine na višegodišnje kazne zatvora.

Podsetimo, deo te grupe uhapšen je u martu 2007. godine na planini Ninaj i tom prilikom je pronađena velika količina oružja i municije.

Ismail Prentić, koji je označen kao vođa grupe, poginuo je mesec dana kasnije prilikom hapšenja u sukobu sa policijom u selu Donja Trnava.

Inače, tužilaštvo nije uspelo da dokaže povezanost ove dve grupe vehabija, ali se u obe optužnice vehabije terete za terorizam.

Interesantno je i to da se vehabije pred sudom ne brane, pa čak ne priznaju ni svoje branioce advokate.

Razlog je to što oni ne priznaju državu, objašnjava za B92 profesor Islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Rešid Hafizović.

"Oni su potpuno uvereni da je ono što oni rade jedino ispravno, da je to uzvišen cilj, da je to božanska volja. Oni smatraju da su njihovi ciljevi mnogo uzvišeniji da bi oni uošte imali ikakv potrebe da se brane ili pravdaju za ono što rade”, rekao je Hafizović.

Postavlja se pitanje da li je u Srbiji otklonjena opasnost od eksremnih akcija vehabija posle dve presude, kojima je prethodila i zaplena značajne količine oružja i municije.

"Ne verujem da je pokret vehabija iništen, niti će će skoro, pri čemu treba razlikovati da nije krivično delo ako neko islam ispoveda na tradiciopnalan nači, a to su vehabije. Ali ako neko koristi oružje, onda je to sigurno krivično delo”, rekao je za B92 publicista Mirko Đorđević.

Vehabije se sukobljavaju ne samo sa državom, zbog svojih nasilnih metoda, već i sa samom Islamskom zajednicom koja ne priznaje njihove arhaične ideje, zbog kojih ih mnogi nazivaju čuvarima izvornog islama.

Sagovornici B92 veruju da razbijanje dve grupe koje broje 15-tak ljudi neće zadati konačni udarac toj ideji jer se vehabije povezuju na globalnom nivou.

U samoj optužnici se navodi da su uspostavljali veze sa istomišljenicima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji.

Tokom hapšenja dvojice vehabije koji danas očekuju presudu zaplenjeni su kompakt diskovi sa snimcima ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, ruskih vojnika u Čečeniji, kao i snimci bombaša samoubica i materijal u kojem se poziva na sveti rat džihad, odnosno borbu protiv nevernika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vehabije osudjene na ukupno 27 godina zatvora

Izvor: S media, 08.Sep.2009

Četvorica vehabija osudjena su u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu na ukupno 27 godina zatvora zbog udrživanje radi protivustavne delatnosti i pripremanje terorističkih akcija u Srbiji. ..Sudsko veće kojim presedava sudija Milan Ranić osudilo je Adisa Murića i Bajrama Aslanija na osam...

Nastavak na S media...

Presuda četvorici vehabija

Izvor: RTV Pink, 08.Sep.2009

Za vehabije zatvorske kazne od četiri do osam godina . . . Četvorica vehabija, optuženih za pripremu terorističkih akcija i udruživanje radi protivustavne delatnosti, osuđeni su danas u Specijalnom sudu u Beogradu na zatvorske kazne od četiri do osam godina zatvora. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.