Zrenjaninsko pivo se vraća u grad

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninsko pivo se vraća u grad

Grad Zrenjanin i Kompanija "Karlsberg Srbija" udružili su se u poslovnom projektu za gradnju mini-pivare u gradu u kome je ovo piće prvi put proizvedeno 1745. godine. O tome koji ukus će imati novi proizvod, odlučiće građani Zrenjanina, koji budu učestvovali u degustaciji i anketi.
Posle neuspešne privatizacije i stečaja, imovina Pivare >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Zrenjaninu od 2011. godine prodaje se u delovima. Prostorija sa starim mašinama koju niko nije hteo da kupi pretvorena je u muzej i danas svedoči o vremenu kada je Pivara bila simbol grada.

"Tehnologija je iz Plzena bila. Tu se vide mašine gde se kuvalo pivo, takozvana variona piva, sa starim mašinama koje su zaista raritet ovde. To je iz fabrike 'Ciman' iz Nemačke", kaže  Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije Zrenjanin.
Najpoznatiji vlasnik Pivare od 1891. bio je Lazar Dunđerski. On je u Austrougarskoj slovio za najbogatijeg Srbina.
"Bio je jedan od najvećih ktitora, dobrotvora. Čovek koji je pomagao sve kulturne ustanove, sve kulturne institucije, obrazovne institucije u ovom delu te carevine", kaže Zoran Subotički, autor monodrame "Lazar".
Dunđerski je bio vlasnik Pivare u Čelarevu i upravo je to ponovo povezalo dve sredine. Kompanija "Karlsberg" koja posluje u Čelarevu i grad Zrenjanin žele da se ponovo na tržištu nađe Zrenjaninsko pivo.
"Zahvaljujući pre svega donaciji 'Karlsberga' od nekih 300.000 evra, gde će grad dodati još novca, kupiće se ne tako mala pivara koja će biti smeštena u prostoru u ulici Vojvode Petra Bojovića, gde je naša pivara radila", kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Do novca za mini-pivaru u Zrenjaninu doći će se donacijom od dva dinara od svake prodate flaše, a kako će novi proizvod izgledati odlučiće građani. Od ponuđene tri recepture proizvodiće se ona koja osvoji najvišu ocenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.