Zvanično proglašen trg Nikole Tesle u Nijagari

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično proglašen trg Nikole Tesle u Nijagari

Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečanstvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Danas se skoro sva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << električna energija na svetu proizvodi po tome principu.

Živković kaže da ta lepa vest dolazi u godini u kojoj škola obeležava dva jubileja - deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.

"Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo", istakao je on.

Ta škola i kanadski Teslin tehnički muzej sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputili su predlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Nikola Tesla je umro siromašan, a bio je jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli

Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trt Nikole Tesle, koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane, uskoro će biti "vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Srpska zajednica u Kanadi organizuje brojne manifestacije posvećene naučniku.

Tako se već za 29. februar i 1. mart u Burlingtonu najavljuje "Tesla gala vikend".

U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara koji je povezan sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.