Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijagara i zvanično dobila Trg Nikole Tesle

Trg Nikole Tesle zvanično je proglašen u kanadskom gradu Nijagari.

Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečanstvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tom principu.

Živković kaže da ta lepa vest dolazi u godini u kojoj škola obeležava dva jubileja - deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.

"Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo", istakao je on.

Ta škola i kanadski Teslin tehnički muzej sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputili su predlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trg Nikole Tesle, koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane, uskoro će biti "vidljiv" na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastar, topografske i turističke karte.

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada koji godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Srpska zajednica u Kanadi organizuje brojne manifestacije posvećene naučniku. Tako se već za 29. februar i 1. mart u Burlingtonu najavljuje "Tesla gala vikend". U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara koji je povezan sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.