Vukosavljević o Aja Sofiji: Čini se da strast potiskuje mudrost

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 11:38

Vukosavljević o Aja Sofiji: "Čini se da strast potiskuje mudrost"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević reagujući na to što su vlasti u Turskoj odučile da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, istakao je da se "čini se da strast potiskuje mudrost".

"Na svetom mestu hrišćanstva, makar bilo i muzej, obe religije zajedno mogu da svedoče o sjaju vere u boga. Ako ona vera koja je jednom na silu osvojila prostor želi da iz njega istisne i progna onu drugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onda je dnevna politika porazila mudrost i učenja i Isusa i Muhameda", naveo je ministar u saopštenju.

On je dodao da nam ostaje da verujemo "u konačni i trajni trijumf svetlosti verske tolerancije nad tamom strasti dnevnih političkih interesa".

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

"Živimo u svetu novih varvara, Aja Sofija je više nego hrišćanska bogomolja" VIDEO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministar Vukosavljević o Aja Sofiji: Dnevna politika porazila mudrost i učenja i Isusa i Muhameda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2020

Odlukom kojom se omogućava ponovno pretvaranje svetskog kulturnog dobra, muzeja Aja Sofija u džamiju, čini se da strast potiskuje mudrost, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević..."Na svetom mestu hrišćanstva, makar bilo i muzej, obe religije zajedno mogu da svedoče o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.