Sinod Anglikanske crkve prihvatio žene biskupe

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod Anglikanske crkve prihvatio žene biskupe

Sinod Anglikanske crkve prihvatio je danas ogromnom većinom da žene budu birane za biskupe. Taj predlog je prihvaćen sa 378 glasova za, osam protiv i 25 uzdržanih.

Britanski premijer Dejvid Kameron je uoči glasanja podršku toj reformi.

"Ja sam za žene biskupe i nadam se da će Engleska crkva usvojiti tu ključnu odluku kako bi ojačala svoje mesto kao moderna crkva", rekao je Kameron u parlamentu.

Nakon današnjeg glasanja, ova novina bi mogla da stupi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na snagu tokom naredne godine. Anglikanska crkva prihvatila je 1992. godine da žene mogu da postanu sveštenici i one danas čine jednu trećinu anglikanskog sveštenstva.

Sestrinske crkve anglikanske zajednice u Australiji, na Novom Zelandu, u SAD i u Južnoj Africi već imaju žene biskupe, a takvu odluku je ove jeseni donela i Velška crkva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sinod Anglikanske crkve prihvatio žene biskupe

Izvor: B92, 20.Nov.2013

Sinod Anglikanske crkve prihvatio je danas ogromnom većinom da žene budu birane za biskupe. Taj predlog je prihvaćen sa 378 glasova za, osam protiv i 25 uzdržanih...Britanski premijer Dejvid Kameron je uoči glasanja podršku toj reformi..."Ja sam za žene biskupe i nadam se da će Engleska crkva...

Nastavak na B92...

Anglikanska crkva u načelu za imenovanje žena za biskupe

Izvor: Blic, 21.Nov.2013, 00:05

Članovi Opšteg sinoda Anglikanske crkve izjasnili su se danas za imenovanje žena za biskupe...Sinod je za tu odluku glasao sa 378 glasova za i osam protiv, čime je otvoren put za moguće istorijsko glasanje naredne godine, kada bi na mesta biskupa mogle da dođu žene, javio je AFP...Na osnovu današnjeg...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.