Ruski robot nije uspeo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu VIDEO

Izvor: B92, 24.Avg.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski robot nije uspeo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu VIDEO

Svemirska kapsula Sojuz sa prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom nije uspela da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u predviđeno vreme.

Priključenje sa Međunarodnom svemirskom stanicom bilo je predviđeno u 7.30 po centralnoevropskom vremenu i letelica treba ponovo da počne manevrisanje za to pristajanje, javile su ruske novinske agencije.

Direktan prenos pristajanja na internet sajtu ruske svemirske agencije Roskosmos prekinut je kada se Sojuz nalazio oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sto metara od stanice.

Kapsula nije mogla da pristane zbog nedostataka u sistemu priključenja Međunarodne svemirske stanice, rekao je jedan ruski izvor, a prenela je agencija RIA Novosti.

Roskosmos je saopštio da se odlučuje o mogućem drugom pokušaju pristajanja i da nema nikakvih opasnosti za Međunarodnu svemirsku stanicu i njenu posadu.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da sledeći pokušaj priključena može da bude najranije u ponedeljak ujutro.

Robot nazvan Fedor poleteo je na raketi Sojuz sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu u četvrtak i danas je letelica trebalo da stigne do stanice. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Trebalo je da ostane na stanici deset dana i da se vrati na Zemlju 7. septembra.

Robot ima naloge na društvenim mrežama Instagram i Tviter gde se prenose njegove dnevne radnje, kao na primer kako uči da otvara flašu vode.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Fedor treba da proveri svoje kapacitete u uslovima vrlo slabe gravitacije, uz nadzor ruskog kosmonauta Aleksandra Skvorcova. Među njegovim glavnim sposobnostima je imitiranje ljudskih kretanja, što znači da može da pomogne kosmonautima da obavljaju svoje zadatke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.