NA DANAŠNJI DAN: Krunisan Dušan, košarkaši postali šampioni sveta!

Izvor: BKTV News, 08.Sep.2017, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA DANAŠNJI DAN: Krunisan Dušan, košarkaši postali šampioni sveta!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili 7. septembar.

1. Dušan krunisan za kralja

Stefana Nemanjića, poznatog kao Dušan, sina kralja Stefana Dečanskog, arhiepiskop Danilo II je na današnji dan 1331. na državnom saboru u gradu Svrčin (u južnom delu Kosova) u 23. godini života krunisao za kralja Srbije. Nijedan srpski kralj pre njega nije tako mlad došao na presto.

Za cara je krunisan je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 1346. u srpskoj prestonici Skoplju.

2. Umro Rihard Štraus

Na današnji dan 1949. umro je nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, direktor Bečke opere. Simfonijsku poemu ispunio je novim sadržajem i jedan je od najboljih operskih kompozitora 20. veka koji su stvarali na tragu muzičke drame Riharda Vagnera. Komponovao je i operete, balete, solo pesme, kamernu muziku. Dela: simfonijske poeme "Don Huan", "Til Ojlenšpigel", "Simfonija Alpa", "Sinfonia domestica", "Život junaka", opere "Saloma", "Elektra", "Kavaljer s ružom", "Egipatska Helena", "Arabela", "Danajina ljubav".

3. Italija kapitulirala u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan 1943. godine objavljena je bezuslovna kapitulacija Italije u Drugom svetskom ratu, čime su saveznici dobili odskočnu dasku za operacije u srednjoj Evropi. Italija je potpisala kapitulaciju još 3. septembra, ali je ona obelodanjena tek 8. septembra. Kapitulacija je bila posledica uspešne vojne kampanje saveznika u Italiji koja je započela iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije pod komandom feldmaršala Bernarda Montgomerija jula 1943. godine.

4. Makedonija objavila otcepljenje od SFRJ

Jugoslovenska republika Makedonija 8. septembra 1991. objavila je da će se izdvojiti iz Jugoslavije. Za razliku do drugih republika SFRJ, Makedonija, koja je nezavisnost proglasila 17.11. 1991. i bila međunarodno priznata 1992. godine, nije bila direktno ili indirektno zahvaćena ratnim sukobima. Međutim, njenu privredu je teško pogodio gubitak tržišta, a izvor tenzija je bio spor s Grčkom oko imena, odnosno tenzije s albanskom manjinom koje su 2001. godine dovele do kratkotrajnog oružanog sukoba.

5. Naši košarkaši postali prvaci sveta



Košarkaška reprezentacija SRJ je 8. septembra 2002. godine, pobedom posle produžetka u finalu svetskog prvenstva u Indijanapolisu nad Argentinom (84:77), peti put postala prvak sveta. "Plave" su do pobede vodili Dejan Bodiroga sa 27 i Predrag Stojaković sa poenom manje. Za najboljeg igrača šampionata u SAD-u proglašen je Nemac Dirk Novicki.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Dan kad je potonuo "Niš": Pre 65 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija u Srbiji

Izvor: BKTV News, 09.Sep.2017, 07:08

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili 9. septembar u prošlosti...Najveća rečna tragedija u Srbiji - potonuće broda "Niš"....Prilikom potonuća broda "Niš", 1952. godine, na ušću Save u Dunav poginulo je, preko stotinu putnika. Rečni...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.