Borovo tenisice spremne osvojiti svijet

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borovo tenisice spremne osvojiti svijet

Tvornica Borovo nekad ih je proizvodila u prosjeku 5 milijuna pari godišnje. Posljednjih godina - svega 2000 pari. No Startas tenisice vraćaju se u velikom stilu.

Piše: Ivana Rimac, Jutarnji.hr


Od 23 milijuna pari obuće koliko je godišnje proizvodio vukovarski kombinat Borovo krajem 80-ih, pet milijuna bile su poznate platnene tenisice Startas. Nakon rata startasice su se proizvodile u svega dvije tisuće pari godišnje.

No u vrijeme kad su lagane, platnene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tenisice modni hit u svijetu, rovinjski dizajner Mauro Massarotto redizajnirao je zaboravljenu tenisicu iz Borova. Postao je kreativni direktor brenda Startas i pokrenuo novu proizvodnju - ovaj put ne više bijelih, već šarenih startasica koje će se izvoziti i prodavati po urbanim dizajnerskim prodavaonicama u Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Švedskoj...

- Kontaktirali smo Borovo da vidimo kakvo je stanje sa startasicama i ustanovili da ih nikad nisu prestali raditi, ali ih proizvode u vrlo malim količinama. U trenutku kad je platnena tenisica najveći hit u svijetu, to nam je pomalo i bilo žalosno. Tako smo ugovorili kreativno i poslovno vođenje brenda Startas.

To je povijesna tenisica koja je bila svugdje prisutna, vrhunac je doživjela tijekom Univerzijade 1987., a i sam sam volio ikonografiju koju je predstavljala - opisuje Mauro, inače i vlasnik butika u Rovinju, Zagrebu i Dubrovniku.

Prvotni plan je bio da se za početak izradi tek 1500 komada kako bi se legendarna startasica pokazala Europi. No odmah je zabilježen velik interes pa su u Borovu već započeli s proizvodnjom novih startasica.

"Svi ih hoće! Sredinom lipnja predstavljamo ih na sajmu mode u Firenzi, a već početkom srpnja pripremamo prezentaciju u Barceloni. Riječ je o Startas modelima za sezonu 2009. koji bi se u prodaji trebala pojaviti u proljeće iduće godine. Možda bi startasice upravo ovako danas izgledale i ovo bi bila njihova logična evolucija da nije bilo rata", objašnjava Massarotto.

Konkretno je riječ o više serija nekad popularnih tenisica - osnovna su linija jednobojne verzije u 12 različitih boja s bijelim ili plavim đonom. Potom, tu su višebojni modeli sa, primjerice, printom leopardove kože, džungle, a postoji i de luxe izdanje - kožnate startasice. Dolazit će u sedam različitih boja i bit će najskuplje iz kolekcije. U prodaji su početkom idućeg mjeseca i stajat će 450 kuna.

- Te će biti najskuplje, a cijene najjeftnijih bit će 190 kuna. Jeftin je to proizvod kojim pokazujemo kako se s malo dobrog ukusa mogu činiti čuda. Treba znati da je riječ o tenisici koja se ručno izrađuje.

- Besprijekorno je šivana i žene koje ih rade u tvornici već toliko dugo mogle bi ih valjda i zatvorenih očiju napraviti, a i dalje bi izgledale besprijekorno - opisuje dizajner kojemu je osim revivala domaćeg proizvoda i njegovog lansiranja u svijet bitno i to što će upravo Startas očuvati radna mjesta.

Modelima su, nastavlja, dali imena nostalgičnog backgrounda pa će tako u kolekciji biti Brion, Vukova, Promenada... Massarotto je uvjeren u uspjeh: s novim, trendovskim dizajnom Startas kreće na svjetska tržišta i postat će cool obuća svih uzrasta i spolova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.