56 godina Prihvatilišta za decu - problemi stari

Izvor: B92, 25.Feb.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

56 godina Prihvatilišta za decu - problemi stari

Prihvatilište za decu u Beogradu proslaviće danas u 13h u Kolarčevoj zadužbini 56 godina postojanja, a rođendan ponovo dočekuje suočeno sa problemom nedostatka kapaciteta za sve mališane kojima je potrebna pomoć.

Obećanje o novom prostoru za tu ustanovu, koja je u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda, prvi put je dato 2009. godine, a ponovljeno je i 2013. Nadležni, međutim, još nisu uspeli da pronađu slobodan objekat i plac za preseljenje Prihvatilišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obezbjenje humanih uslova za decu, piše portal SEEcult.

Prihvatilište za decu zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od 7 do 18 godina, a među njima su i žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice. Zvanični kapacitet Pihvatilišta je 30 korisnika, ali realno je na raspolaganju svega 16 kreveta.

Do 1998. godine Prihvatilište je bilo u namenski građenoj zgradi u Zvečanskoj 52, a zbog njenog renoviranja se privremeno iselilo u prostor od 250 kvadratnih metara u okviru zgrade Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Bulevaru oslobođenja 219.

Privremeno iseljenje postalo je trajno i Prihvatilište više od 15 godina zbrinjava decu u tom neadekvatnom i malom prostoru.

Zbog urgentnosti preseljenja, Prihvatilište je u junu 2010. pokrenulo projekat "Pobedi za decu Prihvatilišta" radi prikupljanja sredstava za preseljenje, a do sada je prikupljeno sedam miliona dinara.

Na proslavi 56. rođendana Prihvatilišta biće najavljeni i detalji o predstojećoj velikoj kampanji “Čuvarkućica”.

Tokom tri i po godine projekta, prikupljeno je sedam miliona dinara.

U programu, koji će voditi Vesna Mandić i Sergej Trifunović, učestvovaće hor „Čarolija“, Ana Kokić, Zemlja gruva, The Frajle, Đus, đaci iz škole pop pevanja Aleksandre Radović, Dušan Borković, mađioničar Igor Trifunov, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, KUD „Mladost“ iz Nove Pazove, plesni klub „Aurora“, modna agencija „Fabrika“ i druge ličnosti iz sveta glume, sporta i muzike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

56 godina Prihvatilišta za decu - problemi stari

Izvor: B92, 25.Feb.2014

Prihvatilište za decu u Beogradu proslaviće danas u 13h u Kolarčevoj zadužbini 56 godina postojanja, a rođendan ponovo dočekuje suočeno sa problemom nedostatka kapaciteta za sve mališane kojima je potrebna pomoć...Obećanje o novom prostoru za tu ustanovu, koja je u nadležnosti Sekretarijata...

Nastavak na B92...

Prihvatilište za decu proslavilo 56 godina rada, ponovo im obećano preseljenje

Izvor: Blic, 25.Feb.2014

Prihvatilište za decu i omladinu obeležilo je danas u Kolarčevoj zadužbini 56 godina postojanja. Priredbu su posetile brojne poznate ličnosti, a na proslavi je još jednom skrenuta pažnja na najveći problem Prihvatilišta - nedostatak prostora...Kroz ovu ustanovu u Bulevaru oslobođenja je od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.