Pametne gume u prodaji za tri godine

Izvor: S media, 02.Maj.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pametne" gume u prodaji za tri godine

Na evropskom tržištu će za tri godine u prodaji da se pojave "pametne" gume sposobne da definišu svoje stanje i "kontaktiraju" elektronski sistem automobila, upozoravajući vozače da sa pneumaticima nešto nije u redu.

Ovakve gume, kako navodi specijalizovano izdanje "Autokar", usavršava kompanija "Pireli" u saradnji sa firmom "Šrader elektroniks" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čiji su stručnjaci izradili specijalni mikročip, koji će se montirati unutar gume i odgovarati za rad celog sistema.

Detektor unutar gume može da utvrdjuje stepen habanja spoljašnjeg reljefnog sloja, pritisak i temperaturu, stepen prianjanja, kao i da odredi da li je put mokar, prekriven snegom ili ledom.

Svi ovi podaci se bežičnim putem prenose u automobilski kompjuter, koji u skladu sa dobijenom informacijom može da pokrene sistem kočnica.

Očekuje se da će se prvi primerci "elektronskih" guma, koji će se nazvati "Cyber Tyre Lean", u prodaji pojaviti već ove godine.

Funkcionalne "pametne" gume kompanije "Pireli" iz čijeg imena će nestati reč "Lean", na evrospkom tržištu će se pojaviti tek 2013. godine.

Pojava sličnih autoguma prvi put je najavljena 2006. godine, kada je patent za korišćenje tehnologije "pametnih guma" kompanija "Pireli" otkupila od firme "Fioravanti".

Ranije je objavljeno da "Pireli" usavršava nov sistem za merenje pritiska u gumama.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Pametne” gume u prodaji za tri godine

Izvor: Capital.ba, 02.Maj.2010

PARIZ, Na evropskom tržištu će za tri godine u prodaji da se pojave 'pametne' gume sposobne da definišu svoje stanje i 'kontaktiraju' elektronski sistem automobila, upozoravajući vozače da sa pneumaticima nešto nije u redu. Ovakve gume, kako navodi specijalizovano izdanje 'Autokar', usavršava...

Nastavak na Capital.ba...

"Pametne" gume za tri godine

Izvor: AutoBlog, 02.Maj.2010

Na evropskom tržištu će za tri godine u prodaji da se pojave "pametne" gume sposobne da definišu svoje stanje i "kontaktiraju" elektronski sistem automobila upozoravajući vozače da sa pneumaticima nešto nije u redu.Ovakve gume, kako navodi specijalizovano izdanje "Autokar" (Autocar), usavršava...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.