Ženama kontracepcija (ne) smeta da uživaju

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama kontracepcija (ne) smeta da uživaju

Najnovija otkrića seksologa pokazuju da su mnoge žene uverene da kondomi "podrivaju" njihovo uživanje u seksu.

Ali one koje u isto vreme koriste hormonsku kontracepciju i kondome izjavile su da su izuzetno zadovoljne njihovim učinkom, jer omogućavaju "maksimalno seksualno uživanje".

Autori istraživanja smatraju da ova nekonzistentnost zapravo pokazuje kako žene razmišljaju o metodama kontracepcije kad im se postavi pitanje o dva različita aspekta seksualnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << - uživanju u seksu i ukupnom zadovoljstvu.

Kad razmišljaju o ukupnom seksualnom zadovoljstvu, koje se odnosi ne samo na "aktuelni trenutak" već i faktore kao što su seksualno samopoštovanje i zadovoljstvo celokupnim odnosima s partnerom, žene koje koriste u isto vreme hormonsku i kontracepciju kondomom tvrde da doživljavaju "vrhunsko uživanje i zadovoljstvo".

S druge strane, kad im se uputi direktno pitanje o efektima kontraceptivnih metoda na uživanje u seksu, žene koje koriste kondome, same ili sa hormonskim sredstvima, uglavnom izjavljuju da im opada zadovoljstvo - što pokazuje da žene uglavnom "optužuju" kondom da im "umanjuje uživanje u seksu".

Žene koje koriste samo hormonalnu kontracepciju, kao što su antibebi pilule, retko kada će ovu metodu povezati sa opadanjem seksualnog zadovoljstva.

Studija, objavljena u najnovijem broju časopisa „Seksualno zdravlje“ (Sexual Health), zapravo je početak odgovora na pitanja o kontraceptivnim sredstvima i zdravlju žene - u oblasti koju su istraživači do sada ignorisali.

"Poslenici u javnom zdravlju poklanjali su malo pažnje seksualnim iskustvima žene u primeni kontracepcije, posebno kondoma. Ako žene smatraju da im kondomi umanjuju seksualno zadovoljstvo, sve će manje biti spremne da od partnera traže da ih koriste", smatra dr Stefani Sanders, koautorka studije.

Rezultati istraživanja:

Samo 4 odsto žena koje se oslanjaju samo na hormonsku kontracepciju izjavilo je da im je smanjeno seksualno zadovoljstvo ali korisnice ove kontracepcije dale su najnižu ocenu celokupnom seksualnom zadovoljstvu;

Oko 23 odsto žena koje istovremeno koriste kondome i hormonske metode kontracepcije izjavile su da osećaju opadanje zadovoljstva ali su, takođe, najviše ocene dale seksualnom uživanju;

Između šest i sedam odsto žena koje koriste samo kondome ili zajedno sa pilulama, ocenilo je da im opada uživanje u seksu u poređenju sa onim damama koje koriste samo hormonsku metodu;

Žene koje nisu imale infekcije koje se prenose seksualnim odnosom dva puta češće su izjavljivale da su im sredstva za kontracepciju umanjivala seksualno zadovoljstvo.

Izvor: FoNet

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.