Zašto žene u četrdesetim počnu da se goje?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto žene u četrdesetim počnu da se goje?

Nutricionisti su otkrili zašto mnoge žene veoma brzo dobijaju na težini posle četrdesetog rođendana.

Vodeći američki nutricionista Mark Ajsmoning kaže da je 80 odsto sredovečnih žena podložno sarkopeničnoj gojaznosti. U slučaju ove gojaznosti, depoziti masti su rezultat smanjenja mase mišićnog tkiva.

Istraživanje stručnjaka pokazalo je da dame izgube od 30 do 50 procenata ukupne mišićne mase dok ne napune 45 godina. Zbog procesa starenja, prirodni metabolizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << usporava, a niska mobilnost ubrzava proces zamene mišićne mase sa masti u telu.

Smanjenje mišićne mase pomaže da se smanji potrošnja kalorija, tako da se gotovo sva hrana koju pojedu pretvara u masti. Stručnjaci procenjuju da, kao rezultat, dame porastu za dva konfekcijska broja na svakih deset godina.

Nutricionisti kažu da iz ovog razloga ishrana žena u ovom životnom dobu ima mnogo specijalnih karakteristika. Jedna od tajni je da ne preterate u otklanjanju suvišnih masnih naslaga. Žensko telo mora da sadrži optimalnu količinu masti.

Činjenica je da je masno tkivo u stanju da proizvede ženske hormone koji štite krvne sudove od sužavanja, kosti od osteoporoze, i pokreću mozak da aktivno radi. Još jedna tajna koje bi dame trebalo da uzmu u obzir za vreme dijete je održavanje normalne mišićne mase. Zato ne neophodno da imaju dovoljno proteina u tanjiru.

Što je najvažnije, trebalo bi da se bave fizičkom aktivnošću, jer to pomaže da se duže očuva mišićno tkivo. Takav režim bi povećao stopu metaboličkih procesa za 27 odsto, što znatno smanjuje verovatnoću da će dobiti na težini.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Zašto žene u četrdesetim počnu da se goje?

Izvor: TimockeVesti.net, 03.Dec.2011

Nutricionisti su otkrili zašto mnoge žene veoma brzo dobijaju na težini posle četrdesetog rođendana. . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.