Zašto se svađamo između sarme i pečenja

Izvor: S media, 05.Jan.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se svađamo između sarme i pečenja

Praznična slavlja kod nekih ostavljaju osećaj izmorenosti, tuge, usamljenosti... naročito kada između sarme i pečenja dođe do svađe.

"Mnogo ljudi nakon praznika padne u neku 'rupu'“, kaže za "Dojče vele" Zime Cimerman psiholog iz Kelna.

Posle napornih novogodišnjih praznika, objašnjava psiholog, počinjemo da osećamo u kakvom se stanju nalazimo. Često smo premoreni od nabavljanja poklona, čišćenja kuće, spremanja hrane, zabavljanja dece... Zbog svega >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << toga u mnogim porodicama dolazi do svađa.

Takođe, tokom praznika većina građana ne radi i ima dovoljno vremena za razmišljanje. Zato mnogi bračni parovi nakon praznika odlaze na bračne terapije, a nisu retki ni slučajevi definitivnog razlaza.

"Moje kolege i ja imamo više posla zimi nego leti", kaže Cimerman.

"Do krize dolazi nakon što se problemi nagomilaju. Kriza se ne pojavljuje preko noći“, kaže porodični terapeut iz Bona.

Ipak, ima parova koji se nadaju da će praznici na njihovu vezu delovati poput čuda, a ima i onih koji se nadaju da je Božić poslednja šansa da se spase brak.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se čuda ne dešavaju za Božić, kao ni inače.

"Taj psihološki pad tokom Božića je sasvim normalan“, smatra psihoterapeut Egon Stefan i objašnjava da se fenomen zove - depresija rasterećenja, a može se uporediti sa pripremanjem ispita.

"Veoma smo usredsređeni na određeni cilj, zatim dolazi uspeh - položen ispit, a potom depresija. Ceo proces ima veze sa oslobađanjem hormona u telu. Veoma smo iritirani činjenicom da bi trebalo da se osećamo dobro, a mi se zapravo osećamo loše. To nas deprimira, ne razumemo sami sebe i počinjemo da razmišljamo o čemu se zapravo radi.“

"Osobe koje su sklone promeni raspoloženja najčešće su mete depresije rasterećenja", upozorava Egon Stefan i zaključuje:

"Božićna izreka - srećan do neba i tužan do bola je istinita".

Izvor: (MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.