Zašto nam ne uspe jelo: Najčešće greške prilikom kuvanja

Izvor: B92, 16.Maj.2021, 09:53

Zašto nam ne uspe jelo: Najčešće greške prilikom kuvanja

Zbog "brzinskog" čitanja recepta često napravimo greške i jelo ne uspe. Posebno treba obratiti pažnju na veličinu lonca, tiganja, na sušenje povrća...

Većina kulinarskih gafova nastaje zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja. Zbog takvih situacija, dodavanja hladnog maslaca umesto onog sobne temperature, može, na primer, da rezultira suvim i kolačem sa grudvicama.

Autorka kuvara “Tajne kulinarske škole” Linda Karuči smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je čitanje recepta poput proučavanja mape pre odlaska na put. Kako bi jelo uvek ispalo savršeno, važno je da precizno čitamo recepte. Zato, koncentrišite se na detalje.

Neke od najčešćih greški koje pravimo:

1. Premale posude

Prenatrpavanje posuda prvi je uzrok zagorevanja jer je toplina zarobljena u gustoći i količini sastojaka. To proizvodi paru, a ona lepljenje hrane za dno. Ako ste u nedoumici oko veličine posude, kuvajte za tačan broj ljudi.

2. Prženje na hladnom ulju

Ako ulje u tiganju ili šerpi nije dovoljno zagejano, većina hrane će se zalepitiza dno. Kako biste bili sigurni da je ugrejano, odmah pojačajte vatru i nakon nekoliko minuta dodajte sastojke.

3. Premalo vode za testeninu

Dodavanje testenine odmah će sniziti temperaturu uzavrele vode, a so će, osim toga, i sniziti vrelište. Kako makarone (ili bilo koji drugi tip testenine) ne bi postali lepljivi, na svakih 225 g u loncu treba biti bar 2,25 l vode.

4. Umesto svežih suvi začini

Ako ste u jelo umesto svežeg začinskog bilja, kako piše u receptu, dodali suvo u propisanoj količini za sveže, jelo može da postane vrlo teško. Imajte na umu da su suvi začini jači od svežih.

5. Ne sušite povrće

Stavite li mokro povrće poput spanaća ili blitve na vruće ulje, postaće gnjecavo umesto lagano i čvrsto. Kako biste to izbegli, povrće nakon pranja dobro osušite ili na papirnatom ubrusu ili protresite u cediljki pa kratko ostavite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.