Zašto garderobu ne smemo sušiti na radijatoru

Izvor: B92, 27.Sep.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto garderobu ne smemo sušiti na radijatoru

Hladno vreme i niske tepmerature primoravaju da prozori i vrata budu zatvoreni, a temperatura topla i prijatna. Nažalost i sušenje garderobe se mora odvijati u ovim uslovima, međutim istraživači upozoravaju zašto to moramo izbegavati.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da mnogi domovi imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša i garderobe u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domova imalo je vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.

Ukupno 87 odsto domova Glazgoava, u kojem je studija sprovedena, suši garderobu u kući po hladnom vremenu, od kojih dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To povećava količinu vlage, a kasnije i do problema sa disajnim putevima.

"Ljudi gledaju kako da iskoriste što je više moguće radijatore i ostala grejna tela tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provetravanje u tim hladnim danima", objasnio je Kolin Porteous, vođa studije.

Njegov tim je rešenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio.

Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan vazduh i buđ može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije disajnih organa buđom i zagađenim vazduhom uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Izvor: Magazin.hr

Foto: artur/freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zasto-garderobu-ne-smemo-susiti-na-radijatoru

Izvor: medio.rs, 27.Sep.2014

Hladno vreme i niske tepmerature primoravaju da prozori i vrata budu zatvoreni, a temperatura topla i prijatna. Nažalost i sušenje garderobe se mora odvijati u ovim uslovima, međutim istraživači upozoravaju zašto to moramo izbegavati...Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.