Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Jul.2016, 16:13 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zasladite se savršenom čokoladnom tortom
Foto: Guliver/Thinkstock Sastojci: Biskvit – 9 jaja – 180 g šećera – 1 limun (kora) – 3 rebra čokolade (60 g) – 200 g mlevenih lešnika Fil – 6 jaja – 300 g šećera – 7 rebara čokolade (140 g) – 250 g putera – 100 ml mleka Priprema: 1. Prepečene lešnike što sitnije samleti. 2. Uključiti rernu da se zagreje na 180º C. 3. Razdvojiti belanca od žumanaca i penasto umutiti belanca, tako da se dobije čvrst sneg. 4. Zatim, umutiti žumanca sa šećerom. Kada budu penasto >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << umućena i boja postane bledo žuta, dodati ribanu koricu limuna, otopljena rebra čokolade za kuvanje i mlevene lešnike, pa sve fino promešati (bez miksera). 5. U to postepeno dodavati umućena belanca i mešati sve dok se belanca ne utroše a masa sjedini. Masu preručiti u pleh obložen pek-papirom i peći na 180 stepeni C oko 20 minuta tj. dok se ivice ne odvoje od pleha. 6. Ohladjen biskvit prepoloviti. 7. Za fil dobro umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje (20-ak minuta). Kada smesa počne da se zgušnjava dodati prethodno otopljenu čokoladu, skinuti sa vatre i ohladiti. 8. Posebno umutiti puter, pa u to postepeno dodavati ohlađeni fil. 9. Prvu koru natopiti mlekom, pa premazati polovinom fila. 10. Zatim, složiti drugu koru, natopiti mlekom, naneti fil i premazati sa svih strana tortu, pa dekorisati puslicama i svežim malinama ili drugim voćem.
Nastavak na Lepota i zdravlje...