Zapečene breskve sa slanim karamel sosom i majčinom dušicom

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapečene breskve sa slanim karamel sosom i majčinom dušicom

Breskve, karamel sos i kugla sladoleda. Kome treba više od toga?

Priprema

Na početku u čoperu pomešajte šećer sa ruzmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite breskve na pola. Istopite puter u teškom tiganju na srednjoj vatri. Isečenu stranu breskve pospite sa malo šećerne smese.

Poređajte breskve u tiganj tako da im isečena strana leži na dnu tiganja. Kuvajte tako bez pomeranja oko 4-5min, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve dok se breskve blago karamelizuju. Dodajte još malo šećera. Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kad ih prebacite u rernu.

Okrenite breskve na drugu stranu, pospite ih šećerom sa začinima i sa malo soli i prebacite tiganj u rernu. Pecite oko 10min, dok ne postanu mekše. Vreme pečenja zavisi od veličine bresaka i toga koliko su zrele.

Za karamel sos napravite karamel od šećera. Kuvajte dok istopljeni šećer ne dobije lepu bakarnu boju. Dodajte prvo puter i mešajte dok se ne istopi, a zatim iz nekoliko puta lagano dodajte pavlaku. Oslobodiće se velika količina pare, budite pažljivi.

Sve vreme dok dodajete puter i pavlaku mešajte da ne bi došlo do razdvajanja smese.

Sklonite karamel sa vatre i završite karamel sos time što ćete dodati vanilu i krupnu so, po ukusu. Servirajte breskve na tanjir, prelijte ih slanim karamel sosom i dodajte kuglu sladoleda ako želite.

*Pecite u rerni bez konvekcije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.