Vučić: Poglavlja u septembru, možda u junu, možda ni tada

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Poglavlja u septembru, možda u junu, možda ni tada

Premijer Aleksandar Vučicć izjavio je danas da očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU najkasnije u septembru, da će se boriti da to bude u junu, ali da naravno to ne može da garantuje.

"Vi znate da sam ja pesimističan čovek i očekujem da to bude najkasnije u septembru, nadam se u junu, a možda ne bude ni tad", rekao je Vučić novinarima na konferenciji Saveta stranih investitora "Relitz Check".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
On je rekao da možda zvaničnici EU kažu "ne" otvaranju poglavlja zbog Gazivoda, ali onda "moraju da nađu novog premijera".

"Ako nekome hoće da uzmu sto odsto Gazivode, neka nađu drugog premijera, ja to neću da potpišem", rekao je Vučić.

Upitan da li je očekivao ranije otvaranje pregovora o poglavljima, Vučić je odgovorio potvrdno, ali i naveo da je očekivao bolji odnos prema Srbiji jer je u celom regionu preduzela najteže ekonomske mere, a sa druge strane bila i stub političke stabilnosti regiona.

"Nisam siguran da je Srbija dobila poštovanje koje smatram da zaslužuje, ali to ne menja moj odnos, jer smatram da je put u EU jedini ozbiljan put i strateški put za našu zemlju", rekao je Vučić.

Neka kažu da nema poglavlja jer ne dam Gazivode

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će večeras sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom razgovarati o tome šta je konkretno razlog za neotvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU, poručivši da to sigurno nije zbog Briselskog sporazuma, za koji tvrdi da je naša strana sve implementirala.

On je novinarima u pauzi konferencije Saveta stranih investitora "Rijaliti ček" rekao da još nije formirana Zajednica srpskih opština, na čijem formiranju on insistira od početka.

Navodeći da će večeras s Hanom razgovarati o tome šta je Srbija do sada uradila, premijer je primetio da je sve pitanje dijaloga sa Prištinom, te poručio: "Nemojte da nam kažete da poglavlja nisu otvorena zbog Briselskog sporazuma, šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila".

"Kažite lepo da je problem u nečem drugom, što nećeš da daš 100 odsto Gazivoda, ja neću da dam. Neka kažu da zbog toga nema otvaranja", poručio je premijer.

Vučić je rekao i da je Beograd nudio 50-50 odsto odnos vlasništva, ali da Priština to nije prihvatila, dodajući da je iz Briselskog sporazuma ostalo šest od 15 tačaka i ponovio da se one tiču ZSO.

"Uradili smo i ono što je najteže za Srbiju, a to je plan o pravosuđu i to smo potpisali", poručio je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Odluka o otvaranju poglavlja je na Briselu

Izvor: Blic, 07.Maj.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, da se nada da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali da je ta odluka na Briselu...Johanes Han i Aleksandar Vučić.."Ne bih licitirao o tome kada će biti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.