Vijagre za žene ponovo na razmatranju

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijagre za žene ponovo na razmatranju

Proizvođači pilula za lečenje smanjene želje za seksom kod žena ponovo će ove nedelje pokušati da ubede regulatore da odobre da se taj lek izdanje na recept.

Poslednja procena američke Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazala je da naučnici i dalje sumnjaju da li koristi od leka za povećanje libida kod žena nadmašuju rizike.

FDA je dva puta odbacila pilulu flibanserin, posle čega je pokrenuta kampanja, koju su podržali proizvođači i neke ženske grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u kojoj je to regulatorno telo optuženo za pristrasnost pošto je odobrilo vijagru i još 25 lekova za pomaganje muškarcima, a nijedan za žene, naveo je Njujork tajms.

Procena FDA istakla je nekoliko bezbednosnih pitanja pilule "flibanserin", među kojima su nizak pritisak i pospanost. Ti problemi su povećani kada su pacijenti koristili lek s alkoholom.

Panel stručnjaka FDA razmotriće ta pitanja na javnom saslušanju u četvrtak pre nego što bude glasao da li da preporuči odobrenje leka.

Flibanserin je prvi lek za lečenje smanjenja libida kod žena koji je problem pokušao da reši preko hemijskih reakcija u mozgu. Prvo je smišljen kao antidepresant, ali mu je brzo promenjena namena pošto su žene u istraživanjima prijavile veće nivoe seksualnog zadovoljenja.

FDA je prvi put odbacila flibanserin 2010. pošto je istraživanje pokazalo da su žene koje su imale tu pilulu imale jedno seksualno zadovoljavajuće iskustvo više nego žene koje su uzimale placebo.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.