Velike pande više nisu ugrožena vrsta, sada su - ranjiva

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike pande više nisu ugrožena vrsta, sada su - ranjiva

Broj živih jedinki velike pande je povećan i one više nisu na listi ugroženih životinja i sada su u kategoriji - "ranjiva", tvrdi Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN).

IUCN tvrdi da će velika panda od sada biti označena "ranjivom" kategorijom umesto "ugroženom", pretpostavlja se da u ih svetu ima ukupno oko 1.800 i većina njih, koji su na slobodi, trenutno živi u Kini.

Kako prenosi portal "Ljubimac", broj jedinki u Kini je porastao sa 1.596 u 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na 1.864 jedinki u 2014. godini.

Ipak, u najnovijem izveštaju IUCN-a navodi se kako su predvidanja da će klimatske promene u narednih 80 godina ugroziti 35 posto staništa velike pande, odnosno bambusa gde boravi, čime postoji opasnost da broj jedinki te životinje ponovo padne.

Kineska vlada je 1980. godine uspostavila nacionalni fond Volong koji se uhvatio u koštac sa krijumčarima i trgovcima krznom i trenutno je u toj zemlji pod kontrolom 1,4 million hektara gde žive velike pande.

Velika ili džinovska panda je krupni sisar iz porodice medveda, poreklom iz centralno-zapadne i jugozapadne Kine gde žive na obroncima planina.

Pande su meta lovokradica još od davnina, a usled zagađenja i uništavanja njihovog životnog staništa, populacija velikih pandi bila je ozbiljno ugrožena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.