Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Okt.2020, 12:01
Vegetarijanska paelja – bogatstvo ukusa i dodir Španije
Sa svežim škampima, školjkama i lignjama, tradicionalna španska paelja je rajski obrok za ljubitelje morskih plodova. Sa druge strane, vegetarijanci je izbegavaju u širokom luku. Međutim, neke paelje su veoma ukusne iako ne sadrže namirnice životinjskog porekla. Baš takva je vegetarijanska paelja koja se bazira na hrskavoj boraniji, ljutim papričicama i spanaću, uz neizostavni šafran. (Pročitaj: Potiče iz Španije, ima predivnu boju i očaravajući voćni ukus – pogodite o kom piću >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je reč) Iako za pripremu ovog jela treba odvojiti sat vremena, trud se isplati. Vegetarijanska paelja Sastojci: 3 šolje supe od povrća prstohvat izmrvljenog šafrana 1 paradajz (prepolovljen) 1/4 šolje maslinovog ulja 5 ljutih papričica 1/2 iseckanog crnog luka 4 čena belog luka 1 crvena paprika (babura) 1 kašičica aleve paprike 1/2 kašičice mlevenog kima 1/2 kašičice soli 250g sveže boranije (iseckane) 2 kašike sitno iseckanog peršuna 1 1/2 šolja pirinča 1/2 šolje kuvanih leblebija 1 šolja spanaća (iseckanog) Priprema: Zagrejte rernu na 200 °C. U šerpi pomešajte supu i šafran, pustite da proključa, pa smanjite temperaturu na minimum. Izrendajte paradajz vodeći računa da izdvojite ljusku. U zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje. Dodajte ljute papričice i kratko ih propržite (1-2 minuta), pa izvadite iz tiganja. U ulje umešajte crni i beli luk, pa dodajte papriku. Pržite uz neprekidno mešanje, dok povrće ne omekša (oko 2 minuta). Umešajte alevu papriku, kim i so, pa krčkajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Sipajte boraniju i dinstajte 5 minuta. Umešajte izrendani paradajz i peršun, i kuvajte tridesetak sekundi. Dodajte pirinač, pa sve dobro promešajte. Sipajte supu, leblebije i spanać. Kuvajte, povremeno mešajući, sve dok smeša ne postane gusta. (Pročitaj: Napravite šakšuku, aromatični specijalitet koji potiče s istoka (video)) Stavite papričice na pirinač i prebacite tiganj u rernu. Pecite otklopljeno, dok pirinač ne postane al dente, 12 do 15 minuta. Izvadite paelju iz rerne i prekrijte je folijom. Pustite da odstoji 10 minuta, dok se pirinač potpuno ne skuva. Servirajte dok je toplo. Prijatno! lepotaizdravlje.rsShape, PexelsThe post Vegetarijanska paelja – bogatstvo ukusa i dodir Španije appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...