VI STE ODGOVORNI: Evo zašto je vaša beba LEVORUKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VI STE ODGOVORNI: Evo zašto je vaša beba LEVORUKA!

Odgovor leži u...

Iako je dominantna leva ruka delimično stvar genetike, novo istraživanje otkrilo je kako hranjenje flašicom u prvih devet meseci detetovog života može uticati na kasniju opredeljenost za levu ruku.

Istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition proučavalo je 62. 219 majki i njihove bebe koje su bile ili dojene ili hranjen flađicom, te otkrilo kako je 'rasprostranjenost levorukih manja kod dojene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dece nego kod one hranjene flašicom.

- Mislimo da dojenje optimizuje procese kroz koje mozak prolazi kada učvršćuje opredeljenost za levu ili desnu ruku - rekao je autor istraživanja Filipe Hujoel.

Iako je opredeljenost za levu ili desnu ruku određena u fetalnoj fazi, istraživanje je otkrilo da način hranjenja novorođenčeta takođe igra ulogu u određivanju leve ili desne dominantne ruke.

Međutim, u raspravi koja je sledila nakon rezultata istraživanja, primećeno je kako je samo oko 22 posto (gotovo jedan od pet) levorukih od onih koji su kao bebe hranjeni na flašicu svoju opredeljenost za levu ruku mogli pripisati nedostatku dojenja, tako da je jasno da metode hranjenja nisu jedini faktor kad je u pitanju razvoj dominantne ruke. Bilo kako bilo, povezanost je svakako fascinantna, zar ne?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.