Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2023, 15:51

Sutra slavimo VELIKOG ČUDOTVORCA! Veruje se da je SPASAO cara OD LUDILA, a uz ovu molitvu ispunjava želje

Kada je car Tiridat saznao da je Grigorije hrišćanin, naljutio se veoma, i odmah je počeo da ga savetuje da se odrekne Hristove vere i pokloni idolima

Srbi sutra slave Grigorija Prosvetitelja, svetitelja koji se nije odrekao hrišćanstva ni za živu glavu, čoveka koji je spasao cara Tiridata od ludila, i celu državu Jermeniju iz paganstva preobratio u hrišćanstvo. 

Rođen u znamenitoj familiji, koja je bila srodna carskoj kući persijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (caru Artabanu) i jermenskoj (caru Kursaru). Kada su ove dve kuće zaratile među sobom, Grigorije se povukao u Kesariju, gde je prvo upoznao Hristovu veru, krstio se i oženio.

Iz toga braka imao je dva sina, Ortana i Arostana, i obojicu je posvetio na službu crkvi. Nakon smrti svoje žene vratio se u Jermeniju i stavio se na službu caru Tiridatu.

Verno je služio cara, i car verno služio njega. Ali, kada je car saznao, da je Grigorije hrišćanin, naljutio se veoma, i odmah je počeo da ga savetuje da se odrekne Hristove vere i pokloni idolima.

Budući da nije uspeo da ga odvrati od hrišćanske vere, Tiridat udari na Grigorija teške muke, i posle mnogih muka baci ga u jednu duboku jamu, ispunjenu svakim otrovnim gadom, da bi ga tako sasvim umorio.

Prema predanju, Bog je sačuvao živog svetog Grigorija u toj jami punih četrnaest godina. Tiridat je potom nastavio gonjenje hrišćana u svom carstvu, i udario je na jedan ženski manastir, gde je bilo trideset sedam sestara sa igumanijom Gajanijom.

Kada ih je sve groznim mukama umorio, Tiridat je sasvim poludeo, i postao kao divlja zver. Poludeo je zbog Greogrijevg zatočeništva.

Njegovoj sestri u snu se javilo da njen poludeli brat neće ozdraviti dokle god se Grigorije ne izvadi iz jame.

Kada su ga izvadili iz jame, Grigorije je iscelio i krstio Tiridata.

Posle ovog humanog dela, Grigorije je postao episkop Jermenije, i uz pomoć cara, prosvetlio svu Jermeniju i okolne strane verom Hristovom.

Sveti Grigorije umro je oko 335. godine. Na njegovo mesto za episkopa je postavljen njegov sin Arostan.

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Grigorije: Moli Hrista Boga da spase duše naše!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.