Slatka starinska pogača: Noću narasta, ujutru se peče

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatka starinska pogača: Noću narasta, ujutru se peče

Pred vama je recept za jednu staru pogaču, koja se još zove i noćna pogača. Zašto naziv noćna pogača? Kad se pogača uvije u pletenicu i stavi u pleh, pokrije se i ostavi na hladno celu noć, a tek se ujutru peče.

Potrebno je:

450 grama brašna

100 ml mleka

2 jaja

15 grama kvasca

2 kašike šećera

korica limuna

1 vanilin šećer, suvo grožđe

2 kašike masti

so >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Priprema:

Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom, dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna, vanilin šećer, brašno i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode.

Naraslo testo podeliti na 3 dela: jednu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti tanko koliko god može. Premazati mašću i posuti suvim grožđem, uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako .

Spojiti kraj jedne i druge u pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom.

Najmanju lopticu takođe razviti, premazati i posuti suvim grožđem uviti sa suprotnih strana i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu.

Ostaviti na hladnom pokriveno po mogućstvu celu noć i sutra ujutru ispeći.

Možete da sačeakte 1 sat pa čim naraste da je pečete na 180 stepeni oko 45 minuta.

Napomena:

Pošto pogača sadrži šećer mora da se vodi računa da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata, da ne bi izgorela pri vrhu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.