Skoro sve žene prave ovih 10 grešaka kad koriste TAMPONE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro sve žene prave ovih 10 grešaka kad koriste TAMPONE!

Leti naročito obrati pažnju!

Leti mnogo više žena poseže za tamponima tokom onih dana u mesecu.

Glavni razlozi za to su odlazak na plažu i laganija letnja odeća kroz koju bi se uložak nazirao. Ali mnoge žene koje tampone koriste samo u letnjim mesecima, nesvesno rade i neke tipične greške s njima od kojih neke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Proverite o kojim je greškama reč i ubuduće ih obavezno izbegnite.

1. Perete ruke samo nakon stavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tampona

Ruke je potrebno temeljno oprati i pre stavljanja tampona kako biste izbegle opasne infekcije na intimnom području, koje mogu uzorkovati razne bakterije koje se nalaze na rukama.

2. Ne stavljate tampon dovoljno duboko

Jedan od glavnih pokazatelja da tampon niste stavili dovoljno duboko jeste ako ga osećate u telu. Tampon ne bi trebalo uopšte da osetite u sebi, a ako je umetnut preplitko, rizikujete i neželjene nezgode.

3. Uvek koristite istu veličinu tampona

S razlogom postoje razne veličine tampona koje odgovaraju različitim danima ciklusa. Kada je krvarenje obilnije, odaberite veće, a u zadnjim danima ciklusa posegnite za tamponima manje veličine.

4. Preretko menjate tampon

Tampon je potrebno menjati svakih četiri do pet sati, čak i kada je ciklus slab, kako biste sprečile razvoj bakterija.

5. Koristite tampon kada imate iscedak

Jači iscedak sredinom ciklusa normalna je pojava kod većine žena, ali to nije razlog za korišćenje tampona. Tada će vam pomoći i tanki dnevni ulošci, dok vam za odlazak na kupanje neće biti potrebno ništa. Korišćenjem tampona za vreme iscetka možete poremetiti prirodnu kiselost vagine i uzrokovati upalu.

6. Nosite tampon uoči i nakon nje 

Kao i kod prethodne situacije, korišćenje tampona kad nemate ciklus može poremetiti prirodnu kiselost vagine, stoga se ne preporučuje da ga stavljate iz mere predostrožnosti.

7. Ne menjate tampon nakon obavljene nužde

Iako nije potrebno promeniti tampon nakon baš svakog obavljanja male nužde, nakon tri do četiri odlaska na toalet to bi ipak trebalo da uradite kako biste sprečile moguće infekcije zbog nakupljanja bakterija iz mokraće.

8. Ne menjate tampon nakon plivanja

Nakon plivanja u moru ili bazenu obavezno biste trebale promeniti tampon jer končić namočen hlorom ili slanom vodom može izazvati iritaciju kože.

9. Tampone držite na neprimerenom mestu

Tampone je potrebno držati na zatvorenom i suvom mestu, najbolje u fioci u toaletu. Ako ih držite na mestu gde mogu biti poprskani vodom, mogu se uništiti pa ćete morati da ih bacite.

10. Koristite tampone s mirisom

Tamponi s mirisom kod žena s osetljivom vaginom mogu izazvati iritaciju i svrab, pa ih je bolje izbegavati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.