Saveti zlata vredni: Kako da pocrnite, a da ne izgorite

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 14:58

Saveti zlata vredni: Kako da pocrnite, a da ne izgorite

Preterano sunčanje utiče na izgled kože, isušuje je i ubrzava njeno starenje.To je dovoljno dobar razlog da znate kako pravilno da pocrnite.

Nađite mesto za sunčanje

Iako nam je prva asocijacija za sunčanje plaža ili prostor oko bazena, činjenica je da blizina vode nije neophodna da biste dobili dobar ten, već je ona tu da bi vam pružila osveženje. Sa druge strane, ono što vam treba je sunce i možete se podjednako dobro sunčati na svojoj terasi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bašti ili bilo kojem mestu pod suncem.

Ne tuširajte se pre sunčanja

Naša koža ima prirodna ulja koja potpomažu proces tamnjenja. Proizvodi sa kojima se tuširamo često isušuju kožu, a ona ipak bolje prima boju kada je dobro hidrirana ili masna.

Menjajte položaj

Ukoliko ste stalno okrenuti licem prema suncu, nećete ravnomerno pocrneti. Savršen ten je ravnomerno raposređen. Menjajte položaj na svakih 15-30 minuta.

Zaštitite oči

Zatvorite ih, prekrijte šeširom ili komadićima vate. I naočare su dobra opcija, ali budite pažljivi da ne završite sa smešnom belom senkom na licu.

Sunčajte se u vodi

Lezite na neki plutajući dušek i iskoristite prednosti reflektujuće površine vode. Ukoliko vam je cilj da brzo uhvatite boju, ovo je prava stvar. Ipak, nije poželjno da ovako provedete ceo dan, ma kako blizak dodir sa vodom delovao osvežavajuće. Lako se pocrni, ali i izgori. Na isti način možete iskoristiti moći reflektujućih podloga za sunčanje.

Izaberite pravo vreme za sunčanje

Idite postepeno, posebno ako imate baš svetao ten. Počnite sa 15 minuta na suncu pa s vremenom povećavajte vreme za po 5 minuta. Ukoliko planirate da provedete dosta vremena na suncu, izbegavajte vreme između 10 ujutro i 16 časova popodne. Ukoliko planirate brzinsko sunčanje, 30 minuta u periodu kada je sunce najjače biće dosta da podstakne proizvodnju melanina u vašoj koži. Proces tamnjenja ne prestaje kada se sklonite sa sunca već se nastavlja i onda kada se sklonite u hlad.

Ukoliko vam je koža pocrvenela, sklonite se sa sunca

To je samo znak da ste izgoreli. Iako će s vremenom crvenilo da zameni taman ten, svako duže ostajanje na suncu samo povećava šanse da dobijete opekotine.

Tamna boja vaše kože trajaće 2-4 nedelje. Posle 28 dana ćelije kože se potpuno obnavljaju i vaš ten polako ali sigurno bledi.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da se redovno sunčate. Iako ne morate nužno da se pržite na suncu, potrebno je da provodite dosta vremena napolju tokom dana. Ono što će svakako pomoći jeste vlaženje kože i postepeno sunčanje.

Ukoliko izgorite, na koži će se stvoriti plikovi koji će kasnije da se ljušte. Ne samo da nećete da dobijete ravnomernu boju, nego ćete naprotiv izgledati vrlo šareno i zapušteno.

Osunčana koža je sklonija isušivanju i ljuštenju pa je zato veoma važno povesti računa o njenoj hidrataciji. Redovno nanosite neki hidratatni losion i vaša boja će trajati duže.

Iako je taman ten popularan, preterivanje sa sunčanjem će vrlo brzo da dovede do sasvim suprotnih efekata, a i do sunčanice. Preterano sunčanje utiče na izgled kože, isušuje i ubrzava njeno starenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.