Sarmice sa ZELJEM od kojih će ZAMIRISATI cela kuća, brzo lako, a SPREMA se U RERNI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 13:57

Sarmice sa ZELJEM od kojih će ZAMIRISATI cela kuća, brzo lako, a SPREMA se U RERNI!

Odličan izbvor za ručak!

Ukoliko tražite dobar recept za ukusne sarmice sa zeljem, onda ste na pravom mestu. Ove sarmice malo su drugačije od standardnih jer se pripremaju u rerni.

A post shared by Nemanja Andjelkovic (@tumanemanja) on May 6, 2020 at 8:07am PDT

Potrebno je:

Za fil:

Za zapršku:

Listove zelja oprati i skinuti deblji deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.

Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih da se ocede.

Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

A post shared by Dusica Smiljanic (@dusica_07_08) on May 30, 2020 at 4:53am PDT

Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.

Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.

Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.

Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih alu folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.