Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 13:57
Sarmice sa ZELJEM od kojih će ZAMIRISATI cela kuća, brzo lako, a SPREMA se U RERNI!
Odličan izbvor za ručak!
Ukoliko tražite dobar recept za ukusne sarmice sa zeljem, onda ste na pravom mestu. Ove sarmice malo su drugačije od standardnih jer se pripremaju u rerni.
A post shared by Nemanja Andjelkovic (@tumanemanja) on May 6, 2020 at 8:07am PDT
Potrebno je:
Za fil:
Za zapršku:
Listove zelja oprati i skinuti deblji deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.
Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih da se ocede.
Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
A post shared by Dusica Smiljanic (@dusica_07_08) on May 30, 2020 at 4:53am PDT
Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.
Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.
Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.
Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih alu folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.
Nastavak na SrbijaDanas.com...