SPREČITE NA VREME!  Danas ja Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Mar.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREČITE NA VREME! Danas ja Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Prevencija pre svega.

Obeležavanjem Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke skreće se pažnja javnosti na raspostranjenost te bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u njenom ranom otkrivanju.

MORATE DA PROBATE KALAMBA SLOTOVE: Balkan Bet je jedini koji VAM nudi KALAMBA igre

Uzimajući u obzir činjenicu da je rak dojke vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod žena u Republici Srbiji, obeležavanjem Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana borbe protiv raka dojke, povećava se informisanost i podiže svest žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju ove bolesti.

ISCEDAK IZ DOJKE: Može biti prolazna neprijatnost, a sa ovim SIMPTOMIMA crveni alarm koji ukazuje na OZBILJNE BOLESTI

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

Prema procenama Globokana, kada je u pitanju rizik obolevanja od raka dojke, Srbija se nalazi zajedno sa većinom zemalja zapadnog Balkana -Slovenija, Hrvatska, Crna Gora u sredini, odnosno sa nešto nižim rizikom obolevanja od raka dojke u Evropi.

LOMLJIVA KOSA, UMOR, DEPRESIJA: Vašem organizmu nedostaje upravo ovaj važan MINERAL

Međutim, kada je u pitanju umiranje od raka dojke procene Globokana su da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Makedoniji, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 3700 obolelih i oko 1600 umrlih žena od raka dojke.

Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 54,3 na 100.000, a stopa umiranja 19,7 na 100.000 žena.

Ne čekajte da ožednite! Postoji dobar razlog da vodu pijete na ovaj način

U odnosu na prosečnu registrovanu stopu obolevanja od malignih tumora dojke u Republici Srbiji, nešto viša stopa je registrovana u Vojvodini (64,3/100.000) u odnosu na centralnu Srbiju, gde je registrovana stopa iznosila 53,6/100.000 žena.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani.

ZAŠTITA OD TRUDNOĆE - Ovo su situacija u kojima PILULE ZA KONTRACEPCIJU neće delovati!

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.