Romantika kod muškaraca uništava seksualnu želju?

Izvor: Radio 021, 23.Nov.2014, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romantika kod muškaraca uništava seksualnu želju?

Prema rezultatima nove studije objavljene u žurnalu "Archives of Sexual Behavior", romantika muškarcima uništava seksualnu želju.

Zapravo, muški ispitanici više su bili uzbuđeni dok su gledali dokumentarac o istoriji Engleske, nego čuvenu scenu prvog poljupca u filmu Titanik. To je zbog toga što je muškracima potrebna "eksplicitnija vizuelna stimulacija", kako bi im probudila želju za seksom, kaže vođa studije Marike Devite, docent kliničke psihologije Mastriht univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Holandiji.

Za razliku od muškaraca, ženama nije potrebna vizuelna stimulacija da bi osetile požudu; potreban im je kontekst u kom se obično susreću sa seksualnim stimulansima. "Njihova seksualnost više zavisi od konteksta veze", kaže dr Devite, objašnjavajući da ta razlika potiče od rodnih uloga tokom evolucije.

"Sistem povezivanja sa partnerom ženama je mnogo važniji, kako bi muškarci ostajali pored njih i podizali decu". Studija je obuhvatila 86 muškaraca i 78 žena koji su analizirali četiri različita video klipa. Na prvom se mogao videti par koji vodi ljubav, na drugom je bila scena iz Titanika u kojoj Leonardo di Kaprio i Kejt Vinslet imaju prvi poljubac, zatim romantični klip iz "Nepristojne ponude" (Indecent Proposal, 1993) i na posletku dokumentarac o istoriji Engleske.

Učesnici su zatim imali zadatak da ocene kako se osećaju mentalno i fizički, kao i koliko nakon pogledanih snimaka žele seks. Ženama su želju najviše probudili odlomci iz Titanika i Nepristojne ponude, dok su muškarce osvojile scene seksa.

Autori kažu da su rezultati takvi zato što žene više seksualno stimuliše mašta, koju im bude romantične scene, nego eksplicitni prikazi seksa.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.