Roditelji, povedite računa: Previše soli posebno škodi deci u pubertetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji, povedite računa: Previše soli posebno škodi deci u pubertetu

Negativno utiče...

Preterano konzumiranje slane hrane može da prouzrokuje kasniji ulazak dece u pubertet i utiče na reproduktivno zdravlje, smatraju istraživači sa Univerziteta Vajoming.

Stručnjaci, koji su svoje otkriće predstavili na Evropskom kongresu endokrinologa, tvrde da dnevni unos soli ne bi trebalo da bude veći od 5,8 grama, što je otprilike jedna kašičica, a najbolje bi bilo konzumirati oko 3,7 grama soli.

Ali ova količina se ne odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na stariju populaciju i one sa povećanim krvnim pritiskom kod kojih unos soli treba da bude znatno manji.

So je neophodna za pravilan rast dece, ali njena preterana upotreba u ishrani može negativno da utiče na reproduktivno zdravlje, a kasnije u pubertetu i da dovede do problema u ponašanju i uvećanog stresa kod dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.