Ricinusovo ulje - obnavlja i ubrzava rast kose

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2015, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ricinusovo ulje - obnavlja i ubrzava rast kose

Ricinusovo ulje je već hiljadama godina poznato kao idealan saveznik kad je u pitanju nega kose. Ovaj prirodni preparat pravi se od semena, odnosno zrna biljke Ricinus communis, a karakteristično je po svojoj specifično žutoj boji. Danas se koristi i pri lečenju brojnih zdravstvenih tegoba poput: alergija, problema sa probavom, katarakte, povreda i posekotina, bolova u leđima i zglobovima, bradavica, strija...

Ipak, najčešća upotreba ovog preparata tiče se uklanjanja problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa kosom, njenom revitalizacijom i u krajnjem slučaju pospešivanju bržeg rasta. Brojne studije su pokazale da ovaj prirodni medikament daje svojevrstan efekat podmlađivanja kose. Na suvu i lomljivu ili masnu i tanku kosu, ricinusovo ulje svojim hranljivim materijama deluje tako da kosa raste primetno brže, dajući joj čvrstoću i elastičnost, kao i prirodni sjaj i volumen.

Ricinusovo ulje kao lek za kosu mogu da koriste podjednako i žene i muškarci. Savetuje se da se nanosi na kožu glave, blago utrljava i masira kružnim pokretima prstiju. Preporučuje se da se preparat nanosi uveče pre nego što pođete na spavanje, a najbolje je da na glavu stavite kesu kako bi koža glave i kosa mogli da ga upiju. Ujutru je potrebno dobro isprati kosu sa mlakom vodom i očešljati je. Nakon toga primetićete da kosa momentalno dobija lep i prirodan sjaj, a oni sa dužom kosom primetiće da raščešljavanje kose više ne predstavlja noćnu moru.

Mnogi faktori dovode do gubitka kose, što u krajnjem slučaju uzrokuje slabljenje kose na određenim delovima glave. Sam gubitak kose najčešće potiče ili od genetskih predispozicija, ali i zbog narušenog zdravlja organizma, što se posebno manifestuje na samoj koži glave i kosi. Ricinusovo ulje je izuzetno delotvorno kad su u pitanju problemi sa kosom i kožom glave koji nisu uzrokovani genetskim faktorom. Ono deluje na kosu tako što je jača, dlaku čini debljom, sjajnijom, uklanja sve gljivice sa kože glave i hrani folikul dlake.

Ovaj preparat može da se koristi kako bi kosa bila tamnija i zadržala prirodnu tamnu nijansu. Efekat potamnjivanja posledica je delovanja hranljivih supstanci ricinusovog ulja, koje utiču na kosu tako da ona dobija dragocene materije koje je čine tamnijom i daju joj efekat prirodne vlažnosti.

Zbog podmlađujućih svojstava ricinusovog ulja, može se koristiti kao idealan preparat za stimulaciju rasta kose. Naime, preporučuje se njegovo korišćenje za brži rast kose i njenu revitalizaciju ukoliko primetite da vam ona raste znatno sporije nego ranije. Ako se redovno koristi, ricinusovo ulje ubrzava rast kose i regeneriše folikul tako što povećava cirkulaciju krvi kroz kožu glave, što je presudno za normalan rast kose. Time se ujedno poboljšava protok dragocenih hranljivih materija do kože glave.

Pošto je u pitanju prirodni preparat koji deluje kao i zaštita za kosu, ricinusovo ulje se raspoređuje duž cele dlake od kože glave do kraja. Ovaj svojevrstan zaštitni premaz čuva kosu od spoljnih uticaja, kao što su prašina i prljavština. Samim tim, kosa reflektuje više svetlosti, glatka je na dodir, ali ne i masna. Da bi kosa bila sjajnija i mekša, dovoljno je koristiti ricinusovo ulje jednom nedeljno.

Osobe koje imaju problema sa suvom kožom glave koja je često iritirana, znaju koliko ovo može biti frustrirajuće iskustvo. Poseban problem predstavlja i perut koja se najčešće javlja uz ove simptome. Preporučuje se da se ricinusovo ulje koristi kako bi se sprečila pojava peruti, pa i u krajnjem slučaju kako bi se ona uklonila, a koža glave oporavila i oslobodila iritacije. Najdelotvorniji efekat ricinus daje u kombinaciji sa pH neutralnim šamponima koji ne deluju agresivno na kožu glave, a u kombinaciji sa ovim uljem možete ga koristiti prilikom svakog pranja kose.

Ukoliko imate dugu kosu, sigurno ste primetili da krajevi kose postaju ispucali i skloni lomljenju. Ako ne želite da posećujete frizera i rešite ovaj problem, koristite ricinusovo ulje u kombinaciji sa uljem jojobe ili maslinovim uljem u srazmeri 1:1. Tako spremljen preparat nanesite na koren kose i blago masirajte i utrljavajte vrhovima prstiju, a zatim ga utrljajte u kosu do samih krajeva.

Često tretiranje kose preparatima za bojenje, nepravilna ishrana,  kao i stres, glavni su razlozi zbog kojih koja prva ispašta i samim tim postaje tanka i beživotna. Da ne bi posegnuli za radikalnijim metodama, što najčešće uključuje primenu hemijskih preparata, preporučuje se korišćenje ricinusovog ulja. Nakon tretmana utrljavanjem u koren kose, ostavite preparat da deluje tokom noći, a ujutru ga isperite. Veoma brzo ćete biti prijatno iznenađeni efektima i reći ćete zbogom beživotnoj kosi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.