Razlozi zbog kojih ćete poželeti da imate mačku

Izvor: B92, 02.Maj.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razlozi zbog kojih ćete poželeti da imate mačku

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim pa čak i grubim. Međutim, to je daleko od istine. Ove čarobne krznene lepotice mogu da budu savršene ljubimice za svakoga, one koji puno rade pa nemaju vremena da brinu, do porodica sa decom, do same dece.

1. Prepoznaju kada je vlasnik tužan i teše ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može da oseti kada je njen vlasnik tužan, teskoban, depresivan, kad ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je strah i slično. Tada reaguje tako da pojača svoje komunikacijske signale, na primer, tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mjauče. Ta mačja reakcija deluje utešno na vlasnika jer on zna da je neko primetio da se ne oseća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

2. Neće vam zameriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čoveku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom ona će to da prepozna pa će i sama pokazivati da želi više da se mazi, sedi s njim ili jednostavno da bude u istoj prostoriji. Ako pak čoveku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti nego će se bez “prigovaranja” povući u svoj ugao sobe ili na ležaj te vlasniku neće to zameriti.

3. Uče dete vrednostima saosećanja i blagosti

Većini pasa u naravi je da igra bude malo grublja. Mačke s druge strane to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo ona će pobeći i zaustaviti interakciju s čovekom. Na taj način dete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtijevaju pažljivije, nežnije ophođenje, kao što su mace.

4. Ekspresno nauče pravilno da obavljaju nuždu

Jedna od velikih prednosti života s mačkom jeste ta da ne treba da se šeta kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s peskom i ona će vrlo brzo da nauči da je to mesto na koje treba da ide. Bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu.

5. Čiste su

Mačke su savršene ljubimice za “čistunce”. Izrazito vole čistoću i peru se od glave do šape i do nekoliko puta na dan. Zavisno od vrste mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

6. Grejaće vas

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate - i osećaćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole I da spavaju sa svojim vlasnikom i tako se međusobno greju. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može da snizi krvni pritisak i smanjiti stres istog trena stisnućete se uz vašu mekanu, krznenu lepoticu.

Izvor: Zadovoljna

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.