Praktični saveti da zaštitite ruke od hladnoće

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2013, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praktični saveti da zaštitite ruke od hladnoće

Zimi je koža ruku najviše izložena negativnim uticajima. Grejanje u zatvorenim prostorima, hladan vetar i niske temperature dovode do izrazitog isušivanja kože ruku, čestog perutanja i ranica, pogotovo u pregibima i između prstiju.

Veliki uticaj na isušivanje kože ima i često pranje ruku, pogotovo u vreme kada haraju virusi i kada je učestalo pranje jedan od velikih uslova očuvanja zdravlja organizma. Naime, bez obzira na tip sapuna, svako pranje u određenoj meri skida >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hidrolipidni film s kože, čime se smanjuje njena otpornost prema mikroorganizmima.

Ni nokti nisu pošteđeni nedaća. Zbog smanjene konzumacije voća i povrća zimi te, posledično, manjeg unosa vitamina i minerala nokti često pucaju i listaju se.

Evo nekoliko praktičnih saveta za lepe i negovane ruke i nokte zimi:

• Kada izlazite na hladnoću, obavezno navucite rukavice - one štite ruke od vetra i hladnoće te smanjuju isušivanje kože.

• Posle svakog pranja ruku nanesite kremu za ruke bogatu lipidima - obnoviće hidrolipidni sloj te nahraniti i omekšati kožu.

• Jednom nedeljno uradite piling ruku - ukloniće mrtve ćelije kože i učiniti je mekšom, a sastojci kreme će lakše prodreti u kožu.

• Svako veče pre spavanja priuštite rukama kraljevski tretman - obilno umasirajte kremu za ruke kako biste podstakli cirkulaciju i navucite pamučne rukavice. One će vam zagrejati ruke i krema će se bolje upiti.

• Povećajte unos vitamina i minerala kako biste sprečili pucanje i listanje noktiju.

Kada birate kremu za ruke, odaberite onu koja stvara zaštitni sloj na koži, ali ne sme da bude lepljiva jer tada onemogućuje disanje kože, a time i njeno normalno funkcionisanje. Nije dobro ni da je premasna - ovaj kriterijum je praktične prirode i cilj mu je da spreči neželjene masne mrlje na odeći i u kući. Pazite na sastojke i pokušajte da izaberete kremu koja na sadrži parabene, mineralna ulja i veštačke boje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.