Polni organi: Bolesti, simptomi, lečenje

Izvor: S media, 25.Okt.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polni organi: Bolesti, simptomi, lečenje

Reproduktivni organi muškaraca i žena skloni su brojnim oboljevanjima, ali se, na sreću, gotovo sva uspešno leče.

Ženski polni organi

Ženski polni organi se dele na spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnji čine lako vidljive strukture: venerin breg, velike i male usne, klitoris... Unutrašnji polni organi se sastoje od vagine, grlića materice, materice, jajovoda i jajnika.

Najčešće oboljenje stidnice i vagine je vulvovaginitis koje izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pojačano lučenje vaginalnog sekreta. Od polno prenosivih bolesti najčešće su veneričke bradavice, koje izazivaju HPV virusi, a prenosive su polnim putem.

Najčešće oboljenje grlića materice je upala (cervicitis) koju izazivaju bakterije, virusi (HPV) i specifični agensi (hlamidija, mikoplazma i ureoplazma).

Simptomi su: pojava sekreta, bol u krstima, učestali nagon za mokrenjem, nepravilno krvavljenje, piše "Alo".

Rak grlića materice je u vezi sa infekcijom HPV virusa. Redovnom kontrolom mogu se otkriti promene u ranom stadijumu i sprečiti razvoj karcinoma.

Oboljenja materice su:

Miomi (fibroidni tumori) - benigni tumori nepoznatog uzroka. Razvijaju se na spoljašnjem zidu materice, u sredini i prema šupljini materice. Terapija je isključivo hirurška.

Karcinom materične sluznice (endometrijum) - najčešći simptom je postmenopauzalno krvavljenje. Redovnim pregledima i kiretažom kod sumnjivih krvavljenja se i pre menopauze može prevenirati njegovo nastajanje.

Endometrioza - predstavlja pojavu unutrašnje membrane materice izvan same materice. Često je uzrok steriliteta, a leči se sa velikim uspehom, kako operativno tako i hormonalnom terapijom.

Simptomi: bolovi u karlici, pre i za vreme menstruacije

Upale jajovoda mogu biti akutne i hronične, jednostrane ili obostrane i najčešće su izazvane bakterijama. Leče se antibioticima. Simptomi: bol u maloj karlici i leđima

Oboljenja janika su:

Ciste jajnika - kesasti izraštaj koji sadrži tečnost ili polučvrsti materijal. Većina cisti je mala i klinički beznačajna, a u zavisnosti od veličine i klasifikacije bira se način lečenja.

Karcinom jajnika - odlikuje ga podmukli rast, a kada se simptomi pojave, već je u odmakloj fazi. Kada naraste više od osam milimetara, može dati i metastaze, tako da se često dijagnostikuju posledice, a ne osnovni karcinom.

Muški polni organi

Najčešće bolesti su infektivne prirode koje, ako se ne leče na vreme, mogu da izazovu ozbiljne komplikacije.

Bolna erekcija - akutno oboljenje koje uzrokuju povreda penisa ili kičme, probijanje penisa, sekundarna metastaza udaljenih tumora i određeni lekovi (injekcije protiv impotencije i antidepresivi).

Simptomi: ograničena erekcija, bolovi u penisu , lečenje , pražnjenje krvi iz šupljikavih (kavernoznih) tela .

Zapaljenje testisa (Orhitis) - uzrokuju ga bakterije (ešerihija koli, kelbsiela, stafilokoka, streptokoka, gonoreja, hlamidija) i virusi (mumps, uzročnik zauški).

Simptomi: otok i crvenilo testisa, bol u preponama i testisima, povišena temperatura

Lečenje: antibioticima - bakterijsko poreklo; lekovi protiv bolova - kada je virus uzročnik

Impotencija / dijagnoza se postavlja ukoliko ovakvo stanje traje duže od tri meseca. Uzroci mogu biti psihološki i organski. Lečenje: promena načina života, eliminacija faktora rizika, proteze, injekcije, vakuum pumpa, hirurška implantacija proteze

Hrana za potenciju i zdravlje:

- semenke bundeve

- sok od borovnice

- brokoli

- spanać

- paradajz

- blitva

- orasi

- bademi

- lešnici

Izvor: Mondo

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.