Lekovi protiv bolova štetni za trudnoću

Izvor: Blic, 09.Nov.2010, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi protiv bolova štetni za trudnoću

Duža upotreba paracetamola i drugih lekova protiv bolova tokom trudnoće, rizični su za bebe dečake.

Istraživanje u kome su učestvovali naučnici iz Danske, Finske i Francuske, na čelu sa dr Henrikom Lefersom, obuhvatilo je više od dve hiljade trudnica i njihovih beba.

Stručnjaci su otkrili da kod onih žena koje su uzimale dve ili više tableta protiv bolova odjednom, kao što su paracetamol i ibuprofen, postoji sedam puta veći rizik da kod muškog deteta dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do spuštanja jednog destisa, što može prouzrokovati neplodnost, pa i tumor u kasnijim godinama.

Takođe, izgleda da je drugi timestar trudnoće, od 14. do 27. nedelje, posebno osetljiv na sredstva protiv bolova.

Naučnici pretpostavljaju da lekovi protiv bolova remete prirodnu ravnotežu muških hormona koji deluju kod muških fetusa, što ometa njihov normalan razvoj. Eksperimenti na miševima idu u prilog ovoj teoriji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pažljivo sa lekovima protiv bolova u trudnoći

Izvor: Mondo, 09.Nov.2010

Ako trudnica upotrebljava lekove protiv bolova, kao što je paracetamol, to može biti štetno za bebe muškog pola, naročito ako se kombinuje više različitih lekova, upozorili su stručnjaci.

Nastavak na Mondo...

Analgetici štetni u trudnoći

Izvor: S media, 09.Nov.2010

Duža upotreba paracetamola i drugih lekova protiv bolova tokom trudnoće, rizični su za bebe dečake...Istraživanje u kome su učestvovali naučnici iz Danske, Finske i Francuske, na čelu sa dr Henrikom Lefersom, obuhvatilo je više od dve hiljade trudnica i njihovih beba...Stručnjaci su otkrili...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.