PILULE ZA DAN POSLE: Kako i kada se koriste, a kada ipak ne?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PILULE ZA DAN POSLE: Kako i kada se koriste, a kada ipak ne?

Mnoge žene i devojke ne znaju.

''Pilula za dan posle'' je sredstvo za kontracepciju koje se koristi posle odnosa (postkoitualna kontracepcija). Ovo sredstvo ne treba preterano često koristiti, ali je veoma efikasno protiv neželjene trudnoće kada druga sredstva otkažu ili dođe do neplaniranog odnosa bez kontracepcije.

''Pilula za dan posle'' je u stvari sredstvo koje sadrži dve pilule koje se koriste jedna za drugom u roku od 12 do 16 sati. Ukoliko dođe do nezaštićenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << polnog odnosa a pacijentkinja ne želi trudnoću (iz raznih razloga), onda najkasnije u roku od 72 sata treba da popije prvu tabletu, a drugu nakon 12, a najkasnije 16 sati.

Što se pre uzme prva tableta, to je delovanje bolje. Naravno, pre upotrebe svakog leka treba detaljno proučiti uputstvo o korišćenju leka (preparata).

''Pilula za dan posle'' koristi se u slučajevima kada je planirana kontracepcija „zatajila“, a to može biti:

Ovo je hormonski preparat za kontracepciju i deluje tako što ometa ovulaciju, oplodnju i usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu.

Ove pilule ne treba koristiti pre odnosa kao kontracepciju, niti kada je već ''nastala trudnoća'', pošto u tim slučajevima nema efekta; pilula može imati samo nepoželjne posledice.

Poželjno je konsultovati lekara povodom upotrebe ovih sredstava, kako bi se pacijent upoznao sa mogućnostima ovog sredstva, kao i sa eventualnim neželjenim efektima.

Iako je ''pilula za dan posle'' (neki je zovu i ''pilula za jutro posle'') pouzdano sredstvo, ne treba je koristiti kao jedino sredstvo za redovnu kontracepciju, već samo u specijalnim i hitnim slučajevima. Treba, takođe, znati i da ove tablete ne štite ženu od polnoprenosivih bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.