Otkrivamo: Ovih 5 namirnica imaju efekat botoksa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2020, 14:21

Otkrivamo: Ovih 5 namirnica imaju efekat botoksa!

Zategnite kožu.

Sigurno ste već čuli da smo ono što jedemo, a postoji i način da "pojedete" put do zdravije i sjajnije kože.

Koža će vam biti zahvalna ako u ishranu uključite celer.

- Celer sadrži dosta vitamina, uključujući vitamine A, C i K, kao i kalijum - kaže dijetetičarka Helen Bond.

S obzirom na to da kalijum ublažava negativne efekte soli, pomaže regulaciju nivoa tečnosti, sprečiće da dođe do isušivanja kože. Što je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koža više hidrirana, to će se manje sitnih bora pojaviti oko očiju i usana.

Ova namirnica sadrži dosta važnih omega-3 masnih kiselina, i na taj način pomažu koži u proizvodnji prirodnih ulja.

- Bademi su postali trend u ishrani, ali orasi su zapravo bogati mastima koji su vašoj koži potrebni da ostane meka, hidrirana i zategnuta - kaže Helen.

Dijetetičarka posebno vegetarijancima savetuje da jedu orahe, kao zamenu ribljem ulju.

Biljka koja spada u jednu od najzdravijih na planeti sadrži dosta antioksidanata. Zbog toga sprečava pojavu tamnih mrlja na koži i hiperpigmentacije nastale usled preteranog izlaganja suncu.

Dijetetičarka savetuje da malo kurkume pospete po jajima ili da ga pomešate sa karijem i koristite kao začin za piletinu.

- Ovsene kaše imaju nizak glikemijski indeks, što znači da će vam polako podići nivo šećera i stabilizovati ga, umesto da se naglo poveća - kaže Helen.

Nagli skokovi šećera u krvi mogu da dovedu do zapaljenja u telu, a time se uništava kolagen, a koža vremenom gubi elastičnost i javljaju se bore. Naravno, to je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali se može ublažiti konzumiranjem ovsene kaše.

Kokosovo ulje dobro je za mnogo toga, a posebno je korisno za kožu jer sadrži dosta vitamina E.

- Pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala. Kada se nanese na kožu, pomaže u zaustavljanju pojave bora - kaže dijetetičarka Bond.

Ona savetuje da uveče nanesete malo ulja na kožu da bi sutradan bila blistava, ali i da ga koristite u pripremi jela.

- Pored toga, Helen savetuje da jedete paradajz jer je bogat likopenom i štiti kožu od štetnog UV zračenja, a krompir kožu čini mekšom, zahvaljujući beta-karotenu koji se pretvara u vitamin A.

- Limun zbog vitamina C pospešuje proizvodnju kolagena, a kelj zbog toga što je bogat vitaminom K sprečava pojavu tamnih krugova oko očiju.

- Borovnice sadrže dosta antioksidanata kojim sprečavaju proizvodnju slobodnih radikala, krivaca za pojavu bora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.