
Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Sep.2024, 13:04
Originalni recept: Deda Miletovo gravče na tavče
Gravče na tavče je čuveni makedonski specijalitet, a mi vam donosimo originalni recept Gravče na tavče je na spisku mojih omiljenih jela od trenutka kada sam ga prvi put probala, u jednom malom restoranu u Makedoniji. Jela sam raznih varijacija, nekih dobrih, nekih loših. Stoga sam se iskreno obradovala kada sam naletela na Deda Miletov recept koji me je vratio u to davno letovanje. Kako se pravi makedonski specijalitet? Gravče na tavče je tradicionalno jelo iz makedonske kuhinje, poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << po svojoj bogatoj aromi i jednostavnoj pripremi. Ovo jelo se pravi od pasulja, najčešće belog, koji se kuva do mekoće, a zatim se prelije sa zaprškom od crvenog luka, paradajza i začina poput crvene paprike. Značajnu ulogu igra i maslinovo ulje, koje dodaje sočnost i puninu ukusa. Ovo jelo se obično peče u zemljanom loncu, što mu daje posebnu notu. Često se služi uz domaći hleb i uživa se kao glavno jelo ili prilog. Ovo jelo predstavlja simbol gostoprimstva i porodičnih okupljanja. Deda Miletov recept za gravče na tavče Sastojci: 500gr pasulja 3-5 glavica crnog luka 3-5 cena belog luka 2 ljute paprike 1 paprika babura 2-3 šargarepe 500gr paradajza 200gr slaninice pola šoljice ulja začini: so,biber, bilje i ljuta tucana paprika 4-5 dimljenih kobasica Za suvu zapršku: malo ulja, kapika brapna pola kašike aleve paprike Priprema: Skuvati pasulj u prvoj vodi, dok voda ne proključa, pa još 10 minuta ostaviti. Ocediti. Iseći svo povrće, a paradajz očistiti pa ispasirati. U tavi izdinstati beli i crni luk, potom dodati slaninicu. Nakon dva minuta, ubaciti i šargarepu i papriku. Kada povrće omekša dodati paradajz, ukuvati, a potom dodati i pasulj Kada se pasulj zgusne, prebaciti ga u tepsiju, pa politi umućenom hladnom zaprškom. Dodati kobasice Peći u rerni na 200 stepeni, oko 30 minuta Marharyta Fatieieva/GettyImagesThe post Originalni recept: Deda Miletovo gravče na tavče appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...